ERDOGAN OBJAVIO DA JE POČELA OFANZIVA NA SJEVERU SIRIJE! Tramp: Napuštamo Siriju, ali apsolutno nismo napustili Kurde, divne ljude i izvrsne borce!

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je da su oružane snage Republike Turske započele vojnu ofanzivu na sjeveru Sirije, što bi moglo dovesti do sukoba s Kurdima, američkim saveznicima u regiji, piše BBC.

I glasnogovornik kurdskih snaga potvrdio je da su turski borbeni avioni počeli bombardirati područje.

Turska želi stvoriti “sigurnu zonu” bez kurdskih milicija u koju će smjestiti dio 3,6 milijun sirijskih izbjeglica koji trenutno borave u Turskoj.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp u nedjelju je najavio povlačenje američkih postrojbi iz područja blizu turske granice na sjeveru Sirije čime se činilo da daje zeleno svjetlo za vojnu operaciju protiv kurdskih snaga, saveznika Washingtona u borbi protiv terorista.

Trumpovo povlačenje američkih vojnih snaga mnogi su interpretirali kao “nož u leđa” Kurdima, a osudili su ga i brojni Republikanci.

Tramp je ipak u utorak naglasio da Sjedinjene Države nisu “napustile” Kurde iz Sirije. “Napuštamo Siriju, ali apsolutno nismo napustili Kurde, divne ljude i izvrsne borce”, napisao je u tweetu. “Financijski i oružjem ćemo pomoći Kurdima”, dodao je.

Predsjednik SAD-a zaprijetio je da će “uništitit” tursku ekonomiju, ako vojna ofenziva ode preko granice dopuštenog. “Turska ne bi smjela napraviti ništa osim onoga što smatramo humanim”, dodao je.

Kurdi na sjeveru Sirije u zatočeništvu drže mnoge borce tzv. Islamske države i postavlja se pitanje hoće li isti i dalje biti zatočeni na siguran način.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj