PROJEKAT GUTA MILIONE! Za srpsko-ruski hram u čast porodice Romanov, koji se gradi u centru Banje Luke, Vlada bh. entiteta RS-a izdvojila još 2,5 miliona KM!

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik izjavio je danas da je Vlada RS ranije uplatila 3,5 miliona KM, a da danas uplaćuje još 2,5 miliona KM da bi bila održana dinamika priprema za izgradnju srpsko-ruskog centra sa ruskom crkvom u Banjoj Luci.

Za srpsko-ruski centar još 2,5 miliona KM

Dodik je poslije razgovora sa episkopom banjalučkim Jefremom rekao da je primarna tema bila izgradnja srpsko-ruskog centra u Banjaluci.

“Bez obzira na to što izgleda da su tamo stvari konzervirane, veoma se intenzivno radi na pripremi izgradnje. Materijal mora da bude jedinstven od početka do kraja gradnje. To će ostati na upravljanje Banjalučkoj eparhiji“, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi i o tome obezbijediti dinamiku i za ostale projekte koje realizuju.

Dodik je naglasio da je vladika Jefrem ostavio pečat prilikom izgradnje mnogih objekata i jačanja Srpske pravoslavne crkve /SPC/ kod naroda.

Kao čovjek koji to sve podržava, smatram da je Eparhija banjalučka pod vođstvom vladike Jefrema jedna od najuređenijih eparhija u SPC“, rekao je Dodik.

On je podsjetio da se u kontinuitetu sastaje sa vladikom Jefremom da bi razmijenili informacije o stanju u društvu i Crkvi.

Želim da izrazim zahvalnost i zadovoljstvo zbog činjenice da preosvešteni vladika i njegov tim veoma predano rade na onome što je i naš interes, a to je izgradnja crkava, vrtića i svega onoga što je važno za Srpsku. Vladika i njegovi ljudi su veoma posvećeni i važnim društvenim temama kao što su obrazovanje i mnoge druge. Razumijevanje koje postoji među nama je veoma važno da bi se razumjela kompletna situacija i položaj Srpske. Dijelimo mnoge zajedničke vrijednosti u vezi sa tim”, istakao je Dodik.

U čast porodice Romanov

Podsjećamo, Banjoj Luci je 17.9.2018. održano svečano osveštavanje temelja srpsko-ruskog hrama i duhovno kulturnog centra, koji se gradi u čast porodice Romanov. Temelji se nalaze nedaleko od Administrativnog centra manjeg bh. entiteta, u Aleji centar.

Gradnja je počela nekoliko mjeseci ranije, a osveštavanje je bilo ‘tempirano’ za posjetu ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova, koji je prije nekoliko iznenada odgodio dolazak u BiH za 21. septembar 2018. godine. Svečanost, ipak, nije čekala Lavrova, i održana je uz prisustvo najvišeg rukovodstva entiteta RS, predstavnika RS-a u institucijama BiH, ruske ambasade i izaslanika ruskog patrijarha Kirila.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj