SENATOR GRAHAM NASJEO NA ŠALU RUSKOG DVOJCA: Misleći da razgovara sa turskim ministrom odbrane, otkrio da Tramp ne planira uvođenje sankcija Turskoj, već se nada potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini!

Američki republikanski senator iz savezne države Južna Karolina Lindsey Graham nasjeo je na telefonsku šalu u kojoj su ga pozvala dvojica muškaraca iz Rusije predstavivši se kao turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Graham, koji iznosi oštre reakcije na račun Turske u kontekstu operacije “Izvor mira” na sjeveroistoku Sirije i koji je uputio nacrt zakona za uvođenje oštrih sankcija Turskoj, u augustu je obavio telefonski razgovor misleći da razgovara s turskim ministrom Akarom.

Američki magazin “Politico” objavio je tonski zapis u kojem se jasno čuje kako dvojica ruskih telefonskih šaljivdžija Alexey Stoyalrov i Vladimir Kuznetstov pozivaju Grahamov ured predstavljajući se kao ministar Hulusi Akar.

U dva tonska zapisa od 13 i 16 minuta može se čuti kako Graham, misleći da je Akar s druge strane telefona, ističe: “Ukoliko je moguće želim da ovaj razgovor bude na obostranu korist.”

Graham tokom razgovora također govori kako američki predsjednik Donald Tramp ne želi uvoditi sankcije Turskoj, već da je njegov cilj uspostaviti s Ankarom sporazum o slobodnoj trgovini.

Senator također navodi kako su ubijedili Republikance, te kako se nada da ako Turska postavi S-400 na neku udaljenu tačku, mogu početi pregovori o slobodnoj trgovini.

Slobodna trgovina između dvije zemlje stabilizovat će valutu turske lire, dodao je tada Graham.

“Ako Turska instalira S-400, onda će isti sistem početi tražiti i ostali saveznici. Na taj način će se vršiti veliki pritisak na naše partnerstvo. Želim vidjeti Tursku u programu F-35 i vjerujem da ćemo naći zajednički put i po pitanju S-400”, rekao je Graham.

Interesantno je da Graham ističe i to kako ga je predsjednik Tramp zamolio da kontaktira turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogan i predloži sporazum o slobodnoj trgovini.

Graham naglašava kako se trudi da obustavi uvođenje sankcija Turskoj, kako je ova zemlja u značajnoj mjeri pomogla u borbi protiv ISIS-a, te kako je zadovoljan jer je Turska njihov saveznik.

Tokom razgovora bilo je riječi i o teroristima YPG-a.

“Problem YPG-a je veliki problem”

“Vaš problem YPG-a je veliki problem. Predsjedniku Trampu sam prenio da je Barack Obama napravio grešku jer je imao povjerenja u Kurde iz YPG-a. Moramo pomoći Turskoj da se zaštiti od ove prijetnje u Siriji. U potpunosti vas razumijem u vezi s problemom YPG-a, predsjednik također”, poručio je Graham.

Tokom razgovora bilo je i riječi o lideru terorističke organizacije FETO Fetullahu Gulenu, kao i o sudskom procesu oko Halk banke.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj