ČAVUŠOGLU ZA RUSKE MEDIJE: Zašto da se bojimo izolacije? Borimo se protiv globalnog neprijatelja – terorizma!

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik da njegova zemlja nema razloga da se plaši izolacije, jer se bori protiv globalnog neprijatelja — terorizma.

„Zbog čega bi se Turska plašila izolacije? Mi se borimo protiv terorizma, a to je zajednički neprijatelj. Ne mislim da je Rusija protiv vojne operacije (Turske na sjeveru Sirije), Rusiju plaše neki osjetljivi momenti kao što su teritorijalna cjelovitost i jedinstvo Sirije. I mi smo takođe zabrinuti. Ako pogledamo sva zajednička saopštenja Turske, Rusije i Irana, naglašavali smo da je neophodno sačuvati teritorijalnu cjelovitost zemlje“, rekao je Čavušoglu u intervjuu na marginama treće Konferencije predsjednika parlamenata za borbu protiv terorizma i jačanje regionalne saradnje u Istanbulu.

Prema njegovim riječima, Radnička partija Kurdistana je teroristička organizacija koja vodi separatističku politiku i teži da podijeli Siriju.

„Trudit ćemo se da spriječimo i to. Mi se borimo protiv terorizma zajedno s drugim zemljama, s Rusijm. Rusija nas je zbog toga podržala u Ujedinjenim nacijama. Ako neke zemlje imaju dvojne standarde u vezi s našom borbom protiv terorizma, onda su to njihovi problemi. Mi se ne bojimo da ostanemo u izolaciji, ako je istina na našoj strani, pošto se borimo protiv terorizma“, rekao je Čavušoglu.

Na pitanje kako će Turska odgovoriti na eventualne sankcije SAD, Čavušoglu je odgovorio da je Ankara već odgovorila, a da se odgovor nalazi na sajtu Ministarstva inostranih poslova Turske.

Povodom odluke predsjednika iranskog parlamenta Alija Laridžanija da otkaže dolazak u Istanbul zbog početka vojne operacije „Izvor mira“ u Siriji, Čavušoglu je rekao da ne želi da komentariše taj potez.

„Vjerovatno je imao svoje razloge. Ali mi se radujemo što je na toj konferenciji prisutan predsjednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin. Konferencija o borbi protiv terorizma je veoma važna. Takođe, važnu ulogu treba da igraju parlamenti ne samo u sferi zakonodavstva, nego i u sferi parlamentarne diplomatije“, zaključio je šef turske diplomatije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj