NJEMAČKA ZABRANILA IZVOZ ORUŽJA U TURSKU: Ankara je bila kupac trećine njemačkog izvoza oružja, ponajprije tenkova!

Njemačka je zabranila izvoz oružja u Tursku zbog njene ofenzive na sjeveru Sirije protiv kurdske milicije YPG, objavio je njemački tjednik Bild Am Sonntag prenoseći izjavu ministra vanjskih poslova u subotu.

Turkish soldiers stand on their German-made Leopard 2A4 battle tanks stationed in a field near the Syrian border at Hassa, in Hatay province on January 25, 2018, as part of the operation

“U kontekstu turske vojne ofenzive na sjeveroistoku Sirije, savezna vlada neće izdavati nova dopuštenja za vojnu opremu koju bi Turska mogla koristiti u Siriji”, rekao je za list šef diplomacije Heiko Maas.

Njemačka je lani izvezla u Tursku oružje u vrijednosti 243 milijuna eura, što čini gotovo jednu trećinu svog njemačkog izvoza oružja, navodi list.

Osim toga, valja spomenuti da Turska vojska raspolaže s više od 700 tenkova njemačke proizvodnje, od čega je njih 350 Leopard 2A4 modela, koji se smatraju među najboljima na svijetu. Ili je to barem bio slučaj do prije koju godinu kad su upravo Turci izgubili nekoliko desetaka tih tenkova u borbi s džihadistima za grad Al Bab krajem 2016. i 2017. godine.

Berlin nije prvi koji obustavlja izvoz oružja u Tursku. Nizozemska je u petak privremeno suspendirala izvoz oružja u Tursku zbog vojne ofenzive protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije.

Potpredsjednik vlade Hugo de Jonge rekao je u petak kako će biti zabranjen nizozemski vojni izvoz za vrijeme trajanja turske ofenzive.

U srijedu je Švedska najavila kako će zatražiti da Europska unija uvede embargo na prodaju oružja Turskoj.

Švedska vlada nije izdala dozvolu za izvoz vojne opreme u Tursku 2018. i 2019.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj