PROUČAVAT ĆE SVAKODNEVNE LIJEPE GESTOVE: Na kalifornijskom univerzitetu osnovan Institut za ljubaznost!

Pomoći kolegi s posla, zanimati se za zdravlje komšije u poznim godinama, propustiti automobil u vrijeme najvećih gužvi, čitav niz svakodnevnih lijepih gestova odsad će biti predmet naučnih istraživanja na Univerzitetu Kalifornija u Los Angelesu (UCLA), koji je zvanično otvorio Institut za ljubaznost.

helping hand

Reč je o interdisciplinarnom studiju koji će istraživati ljubaznost kroz evoluciju, biologiju, psihologiju, ekonomiju, kulturu i socilogiju, objašnjava se u saopštenju Univerziteta.

“Institut Bedari za ljubaznost na UCLA želi da bude protivteža aktuelnom političkom konteksu u svijetu koji obiluje nasiljem i napetostima”, ističe Darnel Hant, dekan Fakulteta društvenih nauka uglednog kalifornijskog univerziteta u okviru kojeg će djelovati Institut.

Matju Heris, koosnivač Instituta, objašnjava da se ljubaznost krije u svakome od nas i da će “biti potrebno mnogo istraživanja da bismo shvatili zbog čega ljubaznost može biti tako rijetka u modernom svijetu”.

Naučne studije pokazale su da ljubazni gestovi imaju vrlo pozitivno dejstvo na tjelesno i mentalno zdravlje osoba koje ih čine, ali i da mogu biti “zarazne” za ljude koji svjedoče takvim potezima.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj