TRAŽE OD UN-a DA REAGUJE: Arapska liga optužila Tursku da je izvršila invaziju na “arapsku državu”, stigao oštar odgovor iz Ankare!

Glavni sekretar Arapske lige Ahmed Aboul Gheit prednjačio je u subotu na sastanku u Kairu u osudi turske vojne operacije na sjeveroistoku Sirije, nazvavši je “invazijom na tu arapsku državu i agresijom na njezin suverenitet”.

Slikovni rezultat za Arapska liga globalcir

Najviši arapski diplomati rekli su da Turska krši suverenitet Sirije i ugrožava regionalnu sigurnost i mir. Upozorili su da će ofanziva potkopati međunarodne napore za iskorjenjivanjeDAIŠ-a te da će pomoći militantima ekstremističkih milicija da se pregrupiraju.

Također su pozvali međunarodnu zajednicu i Vijeće sigurnosti UN-a da izvrše pritisak na Tursku kako bi povukla vojnike iz Sirije.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Hami Aksoy smatra da su optužbe generalnog sekretara Arapske lige upućene Turskoj podrška zločinima terorista i izdaja arapskog svijeta.

Kako je kazao, prve i najveće žrtve etničke politike čišćenja terorističke organizacije PYD/YPG/PKK i zločina protiv čovječnosti su sirijski Arapi.

Podsjetio je da su stotine hiljada Arapa napustile svoje domove istočno od Eufrata. Aksoj smatra da bi generalni sekretar Arapske lige trebao biti glas arapskog svijeta umjesto sadašnjih teza.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj