TURSKI MINISTAR OPOVRGAO TVRDNJE O GAĐANJU AMERIČKIH POLOŽAJA! Pobunjenici zauzeli centar sirijskog grada Ras al-Ayna

Sirijski pobunjenici koje podržava Turska zauzeli su u subotu, četvrtog dana turske ofenzive, centar sirijskog pograničnog grada Ras al-Ayna, izjavio je turski vojni dužnosnik.

“Narodna vojska (sirijski pobunjenici) zauzela je jutros središte grada. U stambenim četvrtima se provode provjere i pregledi”, kazao je dužnosnik, prenijela je agencija Hina.

Turske snage su tokom noći pojačale bombardiranje Ras al-Ayna, a tursko topništvo je pucalo i po položajima američke vojske. Sirijski pobunjenici koje Turska koristi kao kopnene snage u borbama protiv Kurda, objavili su da su također presjekli cestu koja povezuje Ras al-Ain i grad Tel Abayad te da su od početka operacije zauzeli 18 sela.

Nešto ranije ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar izjavio je kako nisu tačni navodi da je turska vojska u okviru operacije “Izvor mira” gađala posmatračku tačku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na sjeveru Sirije, javlja Anadolija.

Akar je posjetio pogranični prostor u blizini grada Sanliurfe, gdje je održao sastanak s generalima i komandantima koji su direktno uključeni u operaciju “Izvor mira”, a tom prilikom je informisan o samom toku operacije.

Nisu gađani američki položaji

“Još jednom ćemo pobijediti za našu domovinu i narod”, kazao je Akar, naglasivši kako Oružane snage Turske vode veoma značajnu borbu u operaciji “Izvor mira”.

Na pitanje novinara o navodima da je tokom akcije gađana posmačka tačka SAD-a, Akar je kazao kako je riječ o dezinformacijama.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo da će se vojna operacija u Siriji “odlučno” nastaviti, uprkos američkim upozorenjima o mogućim sankcijama.

Glasnogovornik Hami Aksoy je izjavio da je Ankara na svim nivoima informirala SAD o svojoj operaciji protiv boraca sirijskih Kurda.

“Turska se bori protiv terorističke organizacije koja je prijetnja njenoj nacionalnoj sigurnosti i ta borba će se odlučno nastaviti”, rekao je Aksoy, prenosi agencija Beta.

Odgovarajući na pitanje o američkoj prijetnji sankcijama, Aksoy je naveo da “niko ne treba da sumnja da će na sve biti odgovoreno punim reciprocitetom”.

Američki ministar finansija Steven Mnuchin je upozorio Tursku da bi se zbog ofanzive u Siriji mogla suočiti s “moćnim sankcijama” i da će SAD “ugasiti tursku ekonomiju” ako Ankara pretjera s akcijama u Siriji.

Jedinice sirijskih Kurda su bile partneri SAD-a u borbi protiv grupe DAIŠ, ali ih Turska smatra teroristima zbog veza s kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

 Američki vojnici u Kobaniju

U međuvremenu, Pentagon je saopćio da su se američki vojnici u Siriji našli na udaru turske artiljerije u gradu Kobane, što je područje za koje Turci znaju da su Amerikanci prisutni, prenosi Beta.

Glasnogovornik Brook DeWalt je rekao da su turske granate eksplodirale par stotina metara daleko od američkih vojnika.

On je naveo da među Amerikancima nema povrijeđenih i da oni nisu napustili Kobane.

Turska je saopštila da američki vojnici nisu bili meta i da su njene snage samo odgovorile na napad mitraljeski i minobacački napad na jedan turski granični punkt koji je došao iz pravca Kobanea.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj