Umro Aleksej Leonov, prvi čovjek koji je hodao svemirom

Umro je Aleksej Leonov, prvi čovjek koji je hodao svemirom, objavile su agencije. Leonov je 1965. bio prvi čovjek koji je izašao iz svemirskog broda u otvoreni svemirski prostor.

2aleksej

Aleksej Arhipovič Leonov bio je sovjetski i ruski kozmonaut, zrakoplovni general bojnik, pisac i umjetnik.

18. ožujka 1965. postao je prvi čovjek koji je prošetao svemirom. Tijekom misije Voshod 2 izašao je iz letjelice i u svemirskom prostranstvu boravio 12 minuta.

Imao velikih poteškoća prilikom povratka u kabinu

Pri povratku u letjelicu navodno je naišao na ozbiljnije probleme. Odijelo mu se tijekom boravka u svemiru napuhnulo te nije mogao proći kroz vrata. Uspio se vratiti u letjelicu tek kada je ispustio tlak iz odijela, piše The Independent.

Sudjelovao je i u prvome zajedničkom letu sovjetskih i američkih astronauta 1975. godine. Zapovijedao je svemirskim brodom Sojuz 19, koji se u orbiti oko Zemlje spojio s američkim svemirskim brodom Apollo, piše Enciklopedija.hr.

Trebao je ići na Mjesec

Rodio se 1934. u selu Listvjanki u Sibiru. Prije nego je postao kozmonaut bio je pilot u Zračnim snagama Sovjetskog Saveza.

Trebao je biti prvi Rus koji je sletio na Mjesec, no ta je misija kasnije otkazana. Nakon karijere u sovjetskom svemirskom programu postao je privatni poduzetnik, a bavio se i politikom.

Leonov je bio i pisac, napisao je niz znanstvenih radova i biografija. Bavio se slikarstvom. Neke od njegovih slika korištene su na poštanskim markama u SSSR-u.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj