DANAS SE ODRŽAVAJU PARLAMENTARNI IZBORI U POLJSKOJ! Njihov rezultat imat će važne posljedice ne samo za Poljsku, već i za EU!

U Poljskoj se danas održavaju parlamentarni izbori. Pravo glasa ima više od 30 miliona građana, koji će birati 460 posalnika Donjeg doma parlamenta i 100 poslanika Gornjeg doma ili Senata.

Poljska je stoljećima stajala kao rupa u srcu Europe. Dok su druge zemlje usvojile predstavničku demokraciju i ekonomski liberalizam, Poljska se borila za neovisnost – od Austrije, Rusije, nacista, Sovjeta. Tek pad komunizma 1989. dao je Poljskoj šansu da ponovno uđe u europski tok. Učinio je to bjesomučno, s višestranačkom demokracijom i “šok-terapijom” – ekonomskom modernizacijom.

Protekle četiri godine su na mnogo načina trenutak ponovnog preispitivanja. Prema vladajućoj nacionalističkoj stranci Pravo i pravda, zemlja raspravlja o troškovima tri desetljeća brzog, ali neravnomjerno raspodijeljenog ekonomskog rasta, koje zapadne vrijednosti želi prihvatiti – od prava homoseksualaca do sekularizacije i prihvatanja migranata – i da li je liberalna demokracija s njezinim odustajanjem od moći i provjerom volje većine pogodna za duboko podijeljenu srednjoeuropsku zemlju.

Izbori u Poljskoj 13. listopada odlučit će u kojem će smjeru ići zemlja. Trojka proeuropskih oporbenih stranaka izaziva vladajuću stranku. Tko god završi na vrhu, imat će važne posljedice ne samo za Poljsku – već i za EU i odnos bloka prema brzorastućem gospodarstvu u njenom srcu.

(Global CIR)

Komentiraj