KURDI POSTIGLI DOGOVOR S DAMASKOM?! Nakon sastanka vladinih predstavnika i delegacije SDF-a u ruskoj bazi Hmeimim, odlučeno da sirijska vojska kreće na sjever zemlje!

Sirijske Vladine snage počele su sa prebacivanjem snaga na sjever zemlje, gdje je u toku turska vojna operacija, saopštila je sirijska državna novinska agencija SANA.

Slikovni rezultat za syrian arab army SAA

Sirijska vojska je počela slati svoje trupe na frontove na sjeveru države kako bi se „suprotstavila turskoj agresiji“ na sirijskoj teritoriji, u nedjelju je prenijela agencija Reuters navode državnih medija u Damasku.

Mediji nisu precizno naveli gdje se razmještaju trupe na sjeveru države, a gdje je u toku vojna ofanziva vojske Turske koja je uz pomoć sirijskih opozicijskih snaga osvojila pogranično područje iz ruku kurdskih paravojnih snaga, navodi Reuters.

Ova agencija je objavila kako su se u ruskoj vojnoj bazi Hmeimim u sirijskoj Latakiji sastali predstavnici sirijske Vlade i Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje predvode Kurdi, a koje su na glavnom udaru Turske.

Tema sastanka, kako navodi visokopozicionirani član kurdske Stranke demokratskog napretka Ahmed Suleiman, bila je nada da će se naći dogovor koji bi zaustavio turski napad.

Suleiman nije naveo kako su ni on ni stranka (koja je nezavisna od SDF-a) imali ulogu u pregovorima, no naveo je kako se nada kako će se postići dogovor koji će „zaustaviti aktuelni rat i naročito njegove opasne posljedice“, prenosi Reuters.

Ranije je libanska televizija „Majadin“ saopštila, pozivajući se na sopstvene izvore, da bi sirijska vojska mogla u narednih 48 časova da uđe u gradove Manbidž i Kobani.

Indikativno je da je turska intervencija u Siriji uslijedila nakon trilateralnog sastanka u organizaciji turskog predsjednika, kojem su uz Erdogana prisustvovali i predsjednici Rusije i Irana. Pored zvanične teme razgovora koja se odnosila na situaciju u Idlibu, mediji su nezvanično prenosili kako je na sastanku bilo riječi i o rješenju kurdskog pitanja u regiji.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] situacija se u međuvremenu dodatno zakomplikovala kada su predstavnici sirijskih Kurda postigli dogovor sa Damaskom o raspoređivanju sirijskih snaga uz granicu sa Turskom, dok su se američke trupe povukle, […]

Komentiraj