NAKON STOPIRANJA DOSTAVE ORUŽJA! Merkel nazvala Erdogana i poručila: ‘Smjesta zaustavite operaciju u Siriji’

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u nedjelju u telefonskom razgovoru s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom zatražila da se “vojna operacija u Siriji smjesta zaustavi”, priopćila je glasnogovornica njemačke vlade.

Usprkos legitimnim sigurnosnim interesima, operacija bi mogla pridonijeti raseljavanju velikog broja lokalnog stanovništva, destabilizaciji regije i oživljavanju ekstremističke skupine DAIŠ, dodala je glasnogovornica.

Turska je vojnu ofanzivu pokrenula u srijedu, a usmjerena je, kako tvrdi Ankara, protiv džihadista i kurdskih milicija. Zapad je većinom osudio tu ofanzivu.

Na sjeveroistoku Sirije raseljeno oko 130.000 ljudi

Ankara kurdske milicije optužuje za povezanost s Radničkom strankom Kurdistana (PKK) koju smatra terorističkom organizacijom.

Prema podacima UN-a, na sjeveroistoku Sirije je već raseljeno oko 130.000 ljudi.

Podsjetimo, Njemačka je zabranila izvoz oružja u Tursku zbog njene ofanzive na sjeveru Sirije.

“U kontekstu turske vojne ofanzive na sjeveroistoku Sirije, savezna vlada neće izdavati nova dopuštenja za vojnu opremu koju bi Turska mogla koristiti u Siriji”, rekao je njemački šef diplomacije Heiko Maas.

(Global CIR/Agencije)

Komentarion this Post

  1. Ako Turska ne uspije sa svojom misijom, Bosna ce imat 6 000 000 stanovnika od kojih 3.5 miliona ce se izjasnjavat kao ostali 🤣
    Gdje ce otici migranti? U Hrvatsku ne mogu u Madjarsku ne mogu, a uz Srbije ce ih samo preusmjerit vamo.. Zato najbolje da ih naseli tamo…

    Reply
  1. […] Njemačka kancelarka Angela Merkel je u nedjelju u telefonskom razgovoru s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom zatražila da se “vojna operacija u Siriji smjesta zaustavi”. Usprkos legitimnim sigurnosnim interesima, operacija bi mogla pridonijeti raseljavanju velikog broja lokalnog stanovništva, destabilizaciji regije i oživljavanju ekstremističke skupine DAIŠ, kazala je glasnogovornica njemačke kancelarke nakon razgovora Merkelove sa Erdoganom. […]

Komentiraj