PETI DAN OPERACIJE U SIRIJI: Turske snage zauzele još jedan grad

Snage turske vojske i njihovi sirijski saveznici zauzeli su velike dijelove sjevernog sirijskog grada Suluk u novom napretku tokom njihove ofanzive protiv Sirijskih demokratskih snaga (SDF), objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava u nedjelju.

Suluk se nalazi 10 kilometara od sirijsko-turske granice, jugoistočno od grada Tal Abyad.

Oružane snage Turske su 9. oktobra zajedno sa Sirijskom nacionalnom vojskom (SNA) pokrenule vojnu operaciju „Izvor mira“ na sjeveroistoku Sirije, odnosno u pograničnom pojasu na istočnoj obali Eufrata koji je pod kontrolom kurdskih snaga.

Agencija Anadolija navodi kako je tokom posljednjih akcija na tom području preuzeta kontrola nad centralnim dio Suluka, manjeg mjesta istočno od Eufrata i jugoistočno od grada Tel Abyada, na samoj granici s Turskom. Kontrolu nad Sulukom preuzela je Sirijska nacionalna vojska, a u toku su aktivnosti provjere i razminiranja terena.

Agencije navode kako su u toku i operacije kod drugih gradova na sirijskoj strani granice dvije države. Fokus je, navodi se, na novoj rundi granatiranja čime se nastavlja ofanziva u petom danu.

Ističe se kako je nastavljena borba u nedjelju ujutro kod grada Ras al-Ain, jednog od dva sirijska grada koji su u fokusu napada (drugi je Tal Abyad), te kako turska artiljerija i dalje djeluje na tom području.

Bijeli dim se vidio iz Ras al-Aina za koji je turska vojska ranije objavila kako ga je preuzela. Ovo je trenutno najznačajnija tačka trenutne operacije protiv boraca sirijskih Kurda.

„Stambeni centar Ras al-Aina je pod kontrolom nakon uspješnih operacija na istoku rijeke Eufrat“, objavilo je tursko Ministarstvo odbrane u petak na društvenoj mreži Twitter.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj