ŠTRAJKAČKA GROZNICA TRESE HRVATSKU! Nakon osnovnih i srednjih škola, u štrajk će i fakulteti!

Sindikati uz potporu HNS-a stežu obruč oko premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića – prosvjetarima u osnovnim i srednjim školama, koji su u četvrtak započeli štrajk, namjerava se pridružiti i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, prenosi Hina.

“U ponedjeljak ćemo i službeno najaviti štrajk, ali ne znam točan datum jer moramo provesti postupak mirenja. U petak smo na sastanku Vijeća sindikata donijeli odluku. Ako proces mirenja ne uspije idemo u štrajk”, potvrdio je Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata.

Oni su Vladi i Ministarstvu znanosti i obrazovanja poslali zahtjev za povećanje plaće u sustavu znanosti i visokog obrazovanja i to kroz povećanje koeficijenata složenosti poslova, navodi dnevnik.

Svoj su zahtjev saželi u četiri točke: traže povećanje plaća nenastavnom osoblju za 6,11 posto i osoblju u nastavnim zvanjima za 3,5 posto, vraćanje koeficijenta složenosti poslova od 3 posto oduzetih 2013. godine svim zaposlenicima te vraćanje uvećanja koeficijenata složenosti poslova po osnovi ostvarenih godina radnog staža u javnim službama (4, 8 i 10 posto) zaposlenicima koji za to ostvaruju uvjet staža.

“U ovom općem nedostatku politike plaća u javnom sektoru i neravnotežama, tražimo poziciju koja će biti adekvatna ostalim javnim službama u našem sektoru. Računica: zahtjevi prosvjetara u osnovnom i srednjoškolskom sektoru iznose 300 milijuna kuna, a Nezavisnog sindikata znanosti oko 40 milijuna kuna”, objašnjava Ribić.

Ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Blaženka Divjak podržava zahtjeve sindikata,  dodajući da u HDZ-u poručuju da se Divjak ponaša kao sindikalistica, a ne ministrica u Vladi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj