TRAŽI SE HITNO ZAUSTAVLJANJE TURSKE OPERACIJE U SIRIJI! Vanredni sastanak Francuske vlade, Francuzi osiguravaju trupe i humanitarce na sjeveru Sirije

Francuski predsjednik Emmanuel Macron održat će vanredni sastanak Vlade na kome će biti razmotrene opcije u vezi sa turskom invazijom na sjeveroistoku Sirije, saopštilo je francusko predsjedništvo.

Macron je na konferenciji za novinare sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel istakao da Francuska i Njemačka žele da se turska ofanziva okonča. “Ova ofanziva može da dovede do neodržive humanitarne situacije i pomoći će u ponovnom uzdizanju DAIŠ-a”, rekao je Macron.

On kaže da je poručio turskom i američkog predsjedniku Tayyipu Erdoganu i Donaldu Trampu da turska ofanziva u Siriji mora odmah da prestane i da može doći do humanitarne krize.

Francuska je jedan od glavnih partnera Washingtona u međunarodnoj koaliciji koja se bori protiv “DAIŠ-a”. Pariz je pozvao i na hitan sastanak zemalja članice koalicije.

U međuvremenu, Sirija je počela da raspoređuje trupe na sjeveru zemlje kako bi se “suočila sa turskom agresijom” na sirijskoj teritoriji, javila je agencija Sana. Državni mediji ne navode gdje će sirijske trupe biti raspoređene na sjeveru zemlje.

Turska vojska je uz pomoć sirijskih pobunjenika zauzela pograničnu teritoriju na sjeveru Sirije od kurske milicije.

Francuzi osiguravaju trupe i humanitarce na sjeveru Sirije

Francuska je u ponedjeljak objavila kako poduzima mjere na osiguranju sigurnosti svoje vojske i civilnog osoblja na sjeveroistoku Sirije, u vrijeme kada Sjedinjene Američke Države povlače svoje snage iz tog područja uslijed turske ofanzive protiv kurdskih paravojnih snaga.

“U narednim satima ćemo poduzeti mjere kako bi osigurali sigurnost francuskog vojnog i civilnog osoblja u ovoj zoni koje djeluje kao međunarodna koalicija protiv ISIL-a i kao humanirarci”, objavilo je francusko Predsjedništvo nakon vanrednog sastanka kabineta, ali bez više detalja, dodaje ova agencija.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] može da dovede do neodržive humanitarne situacije i pomoći će u ponovnom uzdizanju DAIŠ-a”, rekao je Macron. On je kazao kako je poručio turskom i američkog predsjedniku Redžepu Tayyipu Erdoganu i Donaldu […]

Komentiraj