ZA ‘EKSPERIMENTALNI PRISTUP SMANJENJU GLOBALNOG SIROMAŠTVA’: Banerjee, Duflo i Kremer dobitnici Nobela za ekonomiju!

Ovogodišnja Nobelova nagrada za ekonomiju danas je dodeljena Abhijit Banerjeeju, Esther Duflo i Michalelu Kremeru za njihov “eksperimentalni pristup smanjenju globalnog siromaštva”.

Duflo, druga žena koja je dobila Nobelovu nagradu za ekonomiju poslije Elinor Ostrom 2009, rekla je da je nagrada čini “veoma poniznom”. Ona je također i najmlađi dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju.

Zvaničnog naziva “Nagrada Švedske banke za ekonomske nauke u sjećanje na Alfreda Nobela”, nagradu za ekonomiju nije ustanovio sam Nobel, ali se ona smatra jednom od osnovnih nagrada. Ustanovila ju je švedska centralna banka 1968., a prvi dobitnik je odabran godinu dana kasnije.

Nagrada dolazi sa devet miliona kruna (918.000 dolara), zlatnom medaljom i diplomom. Prošle sedmice su dodijeljene Nobelove nagrade za medicinu, fiziku, hemiju, dvije nagrade za književnost i nagrada za mir.

Svi dobitnici će nagrade primiti 10. decembra u Stockholmu, na godišnjicu Nobelove smrti 1896, osim dobitnika nagrade za mir. Nobelova nagrada za mir se tradicionalno dodjeljuje u Oslu.

Komentiraj