MARAPHONE! Prvi pametni telefon proizveden u Africi

Predsjednik Ruande Paul Kagame je tijekom svojih obraćanja rijetko kada uzbuđen i euforičan. Tako je i tijekom službenog predstavljanja prvog smartphonea u potpunosti proizvedenog u Africi njegov govor više sličio na žalopoljku. No, sam događaj, koji su obilježili televizijski prijenos uživo i brojni poznati gosti, predstavljao je veliko slavlje.

Symbolbild Online-Shopping (Imago/PhotoAlto)

Prvi pametni telefoni uopće, koji su potpuno proizvedeni u Ruandi, sišli su s proizvodne vrpce. Maraphone se ubraja među visokokvalitetne proizvode koji su napravljeni u našoj zemlji”, rekao je Paul Kagame.

Maraphone je dostupan u dvije varijante. Jedna košta oko 120, a druga 170 eura. To je za mnoge žitelje Ruande više od njihove mjesečne plaće. No, predsjednik Kagame je uvjeren da će biti dovoljno kupaca:

Paul Kagame (picture-alliance/C. Ndegeya)
Paul Kagame

“Smartphone više nije luksuzni artikl. On je preduvjet da bismo mogli organizirati naš svakodnevni život. Ovakav trend će se nastaviti i tijekom sljedećih godina, kada će sve više i više usluga biti ponuđeno preko digitalnih platformi.”

Smartphone u Africi potrebniji nego u Europi

U mnogim afričkim zemljama su pametni telefoni važniji za svakodnevni život nego, na primjer, u Europi – ne samo kao komunikacijsko sredstvo. Preko njega se obavlja plaćanje. Liječnici preko smartphonea izdaju tzv. daljinske dijagnoze, a poljoprivrednici ga koriste kako bi saznali trenutne cijene na tržištu. Do sada su postojali tek smartphonei koji su sastavljani u Africi, ali ne i oni koji su ovdje potpuno proizvedeni. Osnivač Maraphonea Ashish Thakkar, u razgovoru za BBC, uvjerava da je, kada su u pitanju ovi uređaji, drugačije:

“U našem slučaju postoji više od 1.000 dijelova koji su sastavni dio telefona. I svi oni su napravljeni na ovom kontinentu. To je zaista uzbudljivo.”

Ubuduće će se svakodnevno proizvoditi 1.200 smartphonea – i to ne samo za tržište Afrike.

Ashish Thakkar (Reuters)
Ashish Thakkar

“Oni se mogu naručiti s bilo kojeg mjesta na svijetu i u roku od sedam dana će smartphone biti isporučen. Riječ je o afričkom brandu napravljenom za Afrikance i ostatak svijeta”, naglašava Thakkar.

Ruanda se ubraja u istočnoafričke države koje su tijekom posljednjih godina ostvarile solidan ekonomski rast. Sve više investitora otkriva ovo tržište. Tako je, na primjer, prošle godine Volkswagen otvorio pogon u glavnom gradu Kigaliju. Ashish Thakkar smatra da će se ovaj razvoj i dalje nastaviti.

“Vjerujem da je došlo naše vrijeme. Sada je vrijeme da Afrika ne bude samo potrošač, već i proizvođač”, kaže on i nada se da će Maraphone postati jednako poznat brand kao što je Apple ili Samsung.

(Global CIR/DW)

Komentiraj