(VIDEO) NEOBIČAN SUSRET DVIJE SUPARNIČKE VOJSKE NA ULAZU U KOBANI! Američke trupe i snage SAA prošle jedne pored drugih: Prvi napuštaju bojište po nalogu Donalda Trampa, drugi ulaze u grad po Sporazumu između Damaska i kurdskih predstavnika!

Američke trupe i snage Sirijske arapske armije našle su se oči u oči i mirno prošle jedne pored drugih. Možda bi drugačiji scenario bio očekivan, ali ovog puta okršaja nije bilo jer su se jedini povlačili, a drugi dolazili na bojište.

sirijska i američka vojska

Snimak je zabilležila agencija RT, na sjeveru Sirije, nedaleko od pograničnog grada Kobanija. Na kratkom snimku vidi se američki vojni konvoj od nekoliko oklopnih vozila koji napuštaju grad, dok ka gradu ide nekoliko vojnih vozila sirijske vojske.

Čini se da su i jedni i drugi bili u žurbi – sirijska vojska zbog turske ofanzive na sjeveroistok Sirije naseljen Kurdima, a američke trupe da se što prije povuku sa bojišta po naređenju Donalda Trampa.

Nekoliko dana ranije, Kurdi sa sjevera Sirije i SAA sklopili su neočekivan, pa čak i paradoksalan savez, ako se ima u vidu da su Kurdi i pobunjenici iz redova Sirijskih demokratskih snaga (SDF) na čijoj strani ratuju Kurdi, na početku osmogodišnjeg rata u Siriji bili protiv Asada.

Savez je inicirala odluka Donalda Trampa da povuče svoje trupe sa sjevera Sirije i time otvori put za ofanzivu Turske. Erdogan je operaciju naziva “Izvor mira” odobrio prije nekoliko dana, od kada se i sirijska vojska razmješta u kurdskim gradovima na sjeveru. Do početka ove operacije, Kurdi i SDF su bili saveznici SAD-a na terenu.

Inače, Ankara smatra kurdske milicije terorističkim grupama zbog veza sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom partijom (PKK), koja decenijama tražeći odcepljenje juga Turske od ostatka zemlje. Zvanično objašnjenje Turske za upad u Siriju je uspostavlajnje “sigurne zone” široke 30 kilometara od zajedničke granice i smještaj izbjeglica na toj teritoriji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj