DONOSE PORUKU OD TRAMPA! Pence i Pompeo stigli u Tursku!

Američki potpredsjednik Mike Pence i državni sekretar Mike Pompeo sastat će se s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari u četvrtak kako bi prenijeli zahtjev predsjednika Trampa da Erdogan ispregovara prekid vatre u Siriji i da ponovi zahtjev predsjednika Trampa da će uvesti ekonomske sankcije ako ih se on ne bude pridržavao.

Slikovni rezultat za PENCE AND POMPEO IN TURKEY

Predsjednikovo slanje delegacije – u koju će biti uključeni i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Robert C. O’Brien, i specijalni izaslanik State Departmenta za sirijska pitanja, James F. Jeffrey – dio je oštrog napora da se vrati kontrola u haotičnoj situaciji u Siriji u kojoj su ugrožene američke snage dok se pripremaju za odlazak.

“Želimo vratiti naše vojnike kući nakon toliko godina. Oni su najveći ratnici na svijetu”, rekao je Tramp ranije ove sedmice, podsjeća New York Times.

Tramp je iznenadio vlastitu vojsku kad je naredio povlačenje svih 1.000 američkih trupa na sjeveru Sirije, koje su se borile protiv militanata Islamske države zajedno sa sirijskim Kurdima. Povlačenje snaga, uoči prekogranične ofanzive Turske, natjeralo je sirijske Kurde da se obrate za podršku sirijskoj vladi predsjednika Bašara al-Asada i Rusima.

Tramp je dugo smatrao svoje osobne odnose s liderima, uključujući Erdogana, ključnim za ostvarenje njegovih vanjskopolitičkih ciljeva. Ali neuspjeh Trampa u telefonskom pozivu 6. oktobra da da do znanja koje će biti posljedice za Erdogana ako pošalje svoje trupe u Siriju prisilio je Bijelu kuću da se nosi s posljedicama.

“Administracija je riješena da održi sigurnost u regiji, sigurnost civila i kontinuirano privođenje DAIŠ-evih boraca”, rekao je Pence u utorak.

Pence nema veliko iskustvo u pregovorima sa Erdoganom. Ovo putovanje bit će mu prva diplomatska posjeta Turskoj, ali više puta ga je Tramp slao kao izaslanika.

Pompeo, koji tvrdi da predsjednik nije dao Erdoganu “zeleno svjetlo” za prelazak u Siriju, trebao bi dodati diplomatsku težinu ovim dešavanjima.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] DONOSE PORUKU OD TRAMPA! Pence i Pompeo stigli u Tursku! – ago […]

Komentiraj