(FOTO) NAMIJENJEN ZA ‘RATOVE BUDUĆNOSTI’! Kinezi napravili leteći tanjir!

Na kineskom 5. sajmu helikoptera, pojavio se jedan bizaran i vrlo upečatljiv eksponat.

Slikovni rezultat za Kinezi napravili leteći tanjir

Riječ je o maketi letjelice koja oblikom neodoljivo podsjeća na leteći tanjur, no zapravo je riječ o helikopteru vrlo pretencioznog naziva – “Super veliki bijeli morski pas”, piše Popular Mechanics.

image

Sajam je održan u Tijanjinu pod pokroviteljstvom AVIC-a (Aviation Industry Corporation of China) te kineske vojske, a cilj mu je bio pružiti kompanijama šansu za pokazivanje inovacija i novih tehnologija.

Navedena maketa vjerovatno je u tom smislu jedan od najupečatljivijih eksponata, a kako prenose svjetski mediji, napravila je jedna od podružnica AVIC-a, samo se ne zna koja.

U opisu tog helikoptera stoji da je riječ o kompozitnoj fuziji krila i tijela koji postiže velike brzine i koji je namijenjen za bojište budućnosti.

image

Ovaj model posebnim čini to što ima konceptualni dizajn rotora i elisa rotora, koji su smješteni između tijela letjelice i kokpita koji se nalazi u samom središtu.

Ipak, Kina nije prva koja istražuje kružni dizajn letjelice. Istim se konceptom bavila i američka vojska, a najpoznatiji od tih bio je Avro Canada VZ-9 Avrocar.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj