RUSKA VOJSKA PREŠLA EUFRAT I PREUZELA ULOGU KOJU SU DO JUČER IMALE TRUPE SAD-a! Moskva pozvala Ankaru na akciju srazmjernu cilju u Siriji!

Ruske snage prešle su rijeku Eufrat na sjeveru Sirije i stigle do područja izvan grada Kobanea, podržane sa istoka Sirijskim demokratskim snagama koje predvode Kurdi.

To je saopćila organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Kako se navodi, ruske trupe su krenule na sjever pošto su Sirijske demokratske snage sklopile sporazum sa sirijskom vladom o razmještanju vojske predsjednika Bashara al-Assada na granici zbog turske vojne operacije.

Kako prenosi Reuters, kurdske snage još nisu potvrdile tu informaciju.

Službena Moskva očekuje da turska vojna akcija u Siriji bude srazmjerna cilju koji je proklamirala Ankara, objavio je ranije Tanjug pozivajući se na AP.

‘Srazmjerne mjere’

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija poštuje “pravo Turske da poduzme mjere kako bi osigurala svoju sigurnost”, ali i očekuje da “one budu srazmjerne zadatku”.

Peskov nije želio odgovoriti na pitanje koliko Moskva očekuje da će turska ofenziva trajati, prenosi AP.

Poslije turske ofanzive u Siriji, američke snage su se povukle, a Rusija je razmjestila svoju vojsku koja će služiti kao tampon zona s obzirom da se sirijske snage kreću ka sjeveru prema dogovoru s Kurdima koji su zatražili zaštitu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u međuvremenu razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, dogovarajući posjet Moskvi pri čemu trebaju razgovarati o situaciji u Siriji.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] RUSKA VOJSKA PREŠLA EUFRAT I PREUZELA ULOGU KOJU SU DO JUČER IMALE TRUPE SAD-a! Moskva pozvala An… […]

Komentiraj