TREĆI DAN ZAREDOM! Novo nasilje u Barceloni zbog presuda katalonskim separatistima!

Deseci hiljada Katalonaca protestovali su večeras u Barceloni, treći dan zaredom i sukobljavali se s policijom, izražavajući gnjev zbog dosuđenih zatvorskih kazni na koje je Vrhovni sud Španije osudio devet katalonskih separatista.

Demonstranti su večeras bacali u zrak stotine rolni toalet papira, a organizatori navode da na taj način žele da pokažu da „ima puno toga što zahtjeva čišćenje“.

Stotine pripadnika policije su u pripravnosti, pošto je u sukobima koji su u prethodna dva dana izbili na protestima u Barceloni i drugim katalonskim gradovima povrijeđeno više od 200 ljudi. Direktor katalonske policije rekao je da vlasti očekuju nove sukobe s radikalnim separatistima.

Marš prema Barceloni

Španski premijer u tehničkom mandatu Pedro Sanchez rekao je da vlasti neće biti isprovocirane da preduzmu drastične mjere nakon sukoba policije i demonstranata u Kataloniji.

U večerašnjem obraćanju putem televizije Sanchez je kazao da će vlada Španije odgovoriti na nasilje „čvrstinom, smirenošću i jedinstvom“.

Sanchez se tokom dana konsultovao u Madridu s drugim političkim liderima o situaciji u Kataloniji, a neki od njih su tražili uvođenje vanrednih mera u tom španskom regionu.

Za nasilje na protestima španski premijer je optužio “organizovane grupe ekstremista”.

Vrhovni sud Španije osudio je u ponedeljak devet bivših katalonskih zvaničnika na kazne zatvora od devet do 13 godina, zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. godine.

Ranije, hiljade ljudi krenulo je iz pet katalonskih gradova sa ciljem da dođu do Barcelone do petka za kada je najavljen dan generalnog štrajka i masovnih demonstracija, javlja AP, prenosi Beta.

Agencija javlja da su iz pet gradova ka Barceloni krenule porodice sa djecom, stari i mladi, a oni nose transparente sa natpisom „Sloboda za političke zatvorenike“ koji se odnose na okidač protesta, osudu devet katalonskih zvaničnika na kazne zatvora od devet do 13 godina zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije 2017. godine.

Šef katalonske vlade Quim Torra pridružio se jednom od marševa rekavši da želi da bude uz narod.

„Ovi mirni marševi koji se dešavaju širom zemlje (Katalonije) najbolji su odgovor katalonskog naroda na presudu suda”, rekao je Tora.

AP prenosi da Tora, jedan od vođa separatističkog pokreta u Kataloniji, nije kritikovao nasilje na ulicama, kako su to učinili ostali političari, čak i neki koji su za nezavisnost.

Nasilni protesti

Mirni protesti postali su nasilni u Barceloni i drugim gradovima poslije presude u ponedjeljak.

Policija iz Barcelone saopštila je da je sinoć bilo 40.000 demonstranata.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, 29 osoba je uhapšeno u provinciji Barcelone, 14 u Tarragoni i osam u Lleidi.

U sinošnjem nasilju povređena su 72 regionalna i nacionalna policajaca, od kojih neki imaju prelome, navelo je ministarstvo.

Okršaji su također bili u Gironi, Taraagoni i Lleidi gdje su kao u Barceloni separatistička udruženja pozvala na demonstracije ispred zgrada vlade.

Zbog čišćenja ostataka spaljenih barikada i smeća u centru Barcelone usporen je saobraćaj.

Istraživanja pokazuju da je 7,5 miliona stanovnika Katalonije otprilike podjednako podijeljeno na one koji su za nezavisnost provincije i one koji su za njen ostanak u Španiji.

Vrhovni sud je u ponedjeljak osudio devet od 12 katalonskih političara pristalica secesije, na kazne od devet do 13 godina zatvora zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. godine, predvođeni bivšim katalonskim predsjednikom Carlesom Puigdemontom.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj