POSTIGNUT DOGOVOR! Turska se obavezala na obustavu vojnih operacija na 120 sati, a SAD će pomoći u organiziranju povlačenja kurdskih snaga sa područja koje Ankara želi kontrolisati!

Turska će privremeno obustaviti ofanzivu u Siriji nakon razgovora kojeg su obavili predsjednik Turske Recep Tayip Erdogan i potpredsjednik SAD-a Mike Pence, prenosi BBC.

Kako se navodi, dogovor uključuje zaustavljanje turskih vojnih operacija na 120 sati, a SAD će pomoći u organiziranju povlačenja kurdskih snaga sa područja koje Ankara želi kontrolisati.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan postigli su danas u Ankari sporazum o zaustavljanju turske ofanzive na sjeveroistoku Sirije.

To je saopćio Pence na konferenciji za novinare poslije razgovora sa Erdoganom, objavio je Reuters, prenosi Tanjug.

Prekid vatre dogovoren je u trajanju od pet dana. Za to vrijeme bi se prema izjavi Pencea kurdske jedinice trebale povući iz tzv. “sigurne zone” uz tursku granicu.

Tramp se već pohvalio na Twitteru

Američki predsjednik Donald Tramp je na Twitteru kazao da je postignut veliki dogovor i da će milioni života biti spašeni. 

U razgovorima s turskim zvaničnicima učestvovali i državni sekretar Michael Pompeo i savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Robert O’Brien.

Agencija navodi da su američki zvaničnici došli u Ankaru kako bi upozorili Erdogana da će se suočiti s dodatnim američkim sankcijama, ako ne zaustavi ofanzivu u Siriji.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj