NASTAVITE SE NADATI! Zvaničnici EU žale zbog veta pojedinih članica na početak pregovora: ‘Albanija i Sjeverna Makedonija su ispunili sve zahtjeve, ali mi nismo ispunili obećanje’

Šef Evropskog vijeća Donald Tusk, rekao je da su Albanija i Sjeverna Makedonija učinile sve što je od njih traženo, ali nažalost i dalje nema dogovora među zemljama EU o početku procesa pregovora sa njima.

Žan Klod Junker i Donald Tusk 20191017 epa olivier hoslet brussels Di017681310

– Albanija i Sjeverna Makedonija su spremne da počnu sa pregovorima sa EU, ali nažalost neke članice EU nisu. zato nismo postigli dogovor. Ipak, želim da poručim Albaniji i Severnoj Makedoniji da budu strpljive – rekao je Donald Tusk.

Prema njegovim riječima, obe zemlje imaju pravo da već danas počnu sa pregovorima i pozvao ih da nastave da se nadaju i da ne odustaju. On je to izjavio na pres konferenciji nakon drugog dana samita EU.

Nakon njega se novinarima oglasio i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, koji je rekao da je razočaran i da se radi o “teškoj historijskoj grešci”. Upitan da li ovakva odluka EU znači i kraj proširenja i kakve bi to posljedice moglo da ima, on je upozorio da je u pitanju kredibilitet EU.

Ako je ovo kraj proširenja, morat ćemo da se suočimo sa oštrim kritikama jer smo ohrabrivali te zemlje, pomagali im i posjećivali ih i davali javna obećanja. Ako želimo da nas poštuju, moramo da održimo naša obećanja – rekao je Junker.

I njemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila žaljenje zbog nepostignutog dogovora.

Nažalost nismo mogli postići dogovor o pregovorima o pridruživanju Sjeverne Makedonije i Albanije Jako žalim zbog toga – rekla je njemačka kancelarka novinarima na konferenciji za štampu.

Angela Merkel
Angela Merkel

Nema razdvajanja Skoplja i Tirane

Merkel je takođe dodala da smatra da je bolje ne razdvajati Sjevernu Makedoniju i Albaniju jednu od druge, već da ih treba razmatrati zajedno, a ne samo Skoplju dati prednost. Ona je takođe potvrdila da nije samo Francuska uložila veto, već su se Njemačka, Francuska i Holandija i neke druge zemlje založile protiv proširenja.

Francuski predsjednik Emanuel Makron ponovio je poslije sastanka da EU ne može da se proširi dok se sama ne reformiše. Makron je dodao da bi otvaranje razgovora sa Sjevernom Makedonijom uz dalje blokiranje Albanije bila velika politička greška.

Na “Tviteru” se oglasio i komesar za proširenje Johanes Han.

Da budemo jasni, odgovornost za ovaj neuspjeh ne leži na Sjevernoj Makedoniji niti na Albaniji, koje su se s pravom nadale pozitivnoj odluci. One su svoje ispunile. EU je ta koja nije ispunila svoja obećanja, zbog unutrašnjih problema. Ovo šteti njenom kredibilitetu“, napisao je Han.

Razgovori EU lidera o proširenju i procesu pristupanja Uniji počeli su u četvrtak, ali na njima na kraju nije donijeta pozitivna odluka.

Iako veliki broj zemalja EU smatra da bi trebalo početi pristupne pregovore i sa Albanijom i sa Sjevernom Makedonijom, grupa zemalja među kojima su Holandija, Danska i Španija založila se za otvaranje pregovora samo sa Skopljem, navode izvori sa sastanka.

Istovremeno, Francuska, Italija i Njemačka odbacile su ideju razdvajanja početka pregovora Tirane i Skoplja. Francuska se pored protivljenja otvaranju pregovora sa obje zemlje zalaže i za promjenu metodologije procesa pristupanja.

Rama: Albanija je kolateralna šteta unutrašnje borbe za vlast u EU

Albanski premijer Edi Rama rekao je za “Euronews” da je njegova zemlja “kolateralna šteta” u borbi za vlast unutar EU.

– Jasno je da velika većina to sve razumije i da postoji manja (grupa) zemalja koja ima drugačija shvatanja, tako da je to borba unutar različitih pristupa EU – rekao je Rama.

Takođe je naglasio da reforme koje država preduzima nisu preduzete isključivo u cilju članstva u EU.

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Pogotovu Albanija ih drzi za muda…mogli bi oni malo sa rusima…pa ce doci pokvareni evropljani da im lizu cipele ko Erdoanu..

    Reply

Komentiraj