PREMA ZVANIČNOJ VERZIJI KOMUNISTIČKOG REŽIMA IZVRŠIO JE ‘TROSTRUKO SAMOUBISTVO’! Sergej Jesenjin – jedan od najčitanijih i najvoljenijih pjesnika!

Veliki ruski pjesnik, jedan od najčitanijih i najvoljenijih, Sergej Jesenjin rođen je 3. oktobra 1895 – živio je svega 30 godina, obožavao je žene i životinje, a vrh tadašnjih sovjetskih komunista smatrao ga je neprijateljem države i, prema nekim navodima, na kraju i ubio.

Jesenjinovi savremenici opisivali su ga kao razbarušenog boemskog tipa, koji je živio veoma intenzivno. Njegovi stihovi su, po opštoj ocjeni, najvišeg dometa. Veoma je uticao na generacije pjesnika, ne samo ruskih.

Najpoznatija Jesenjinova djela su zbirke pjesama: “Zadušnice”, “Ispovjest mangupa”, “Sovjetska Rusija”, “Persijski motivi”, poema “Ana Snjegina”, dramska poema “Pugačov” i snažna depresivna poema “Crni čovjek”.

Dramatičan život

Jesenjinov život bio je dramatičan – uvijek je živio jedino od honorara za svoje pjesme i bio vječiti beskućnik. “Prijatelji su ga napijali vinom, a žene su mu pile krv”, zapisao je poznati ruski književnik Maksim Gorki, njegov prijatelj.

“Crni ljudi” ga nisu ostavljali na miru, ali to nisu bila snoviđenja proistekla iz votke, kako se dugo vjerovalo. Naime, posljednjih godina je otkriveno da u tajnim i specijalnim arhivima Lenjinove i Staljinove tajne policije ima mnogo povjerljivih dokumenata o Jesenjinu: prijave doušnika, zapisnici policije, pozivi na suđenja…

U strahu od “crnih ljudi” na samom kraju života Jesenjin je spalio svoje rukopise, a do danas se ne zna ni koje ni koliko.

Izbjegao je posljednje hapšenje i suđenje spasivši se bijegom u psihijatrijsku bolnicu da bi, navodno, izvršio (kako se pisalo) “trostruko samoubistvo”.

Žene su pratile Jesenjina stalno, a on je napisao niz izuzetnih ljubavnih pjesama, lirskih, ali i brutalno otvorenih.

Strašne sudbine pojedinih žena tragične su stranice njegove biografije. Ženio se tri puta – jednu ženu mučila je i ubila ruska tajna policija, dok je druga izvršila samoubistvo na njegovom grobu.

Poznata je njegova veza sa čuvenom balerinom tog doba Amerikankom Isidorom Duncan, sa kojom je otišao čak u SAD, da bi se ubrzo vratio jer nije mogao da podnese tamošnji način života.

I Duncanova je tragično stradala, ali njena smrt je bila banalna – njen dugi šal zakačio se za točak automobila u vožnji i udavio je.

‘Trostruko samoubistvo’

Jesenjin je proveo život u tuđim stanovima u Moskvi. Živio je od honorara za svoje pjesme, a od tih rubalja odvajao je za sestre Kaću i Šuru, koje je doveo iz Konstantinova da uče gimnaziju u Moskvi.

Kako su svjedočili njegovi savremenici, više od nemaštine, pogađala ga je sudbina njegovih pjesama. Nije doživio priznanja za svu onu ljepotu koju je njegova lirika dala ruskoj poeziji 20. vijeka.

Posebno su vrhunske Jesenjinove pjesme životinjama – kuji, kravi i lisici. Kujino stradanje istinit je događaj iz Jesenjinovog sela Konstantinova. Pjesnik je besmrtno opisao njeno traganje za kučićima koje su joj oduzeli i bacili u rijeku. Do danas, to je jedna od najpoznatijih Jesenjinovih pjesama.

Stradao je u noći 27. na 28. decembar 1925. u hotelu “Angleter”. Zvanična verzija kaže da je bio “umoran, duševno bolestan i očajan”. U sobi je navodno razbacao namještaj, napravio nered, lupao na vrata gostiju i tražio pomoć, a onda prerezao nožem vene, zatim preko cijevi za parno grijanje prebacio uže od prtljaga i navukao omču oko vrata.

Tako je “izvršio trostruko samoubistvo – rezanjem vena, vješanjem i spaljivanjem uz cijev za parno grijanje”, kaže zvanična verzija. Iza sebe, na zidu (navodno sopstvenom krvlju) ostavlja sad poznate stihove, ukomponovane poslije u čuvenu romansu, koji počinju strofom:

“Doviđenja, dragi, doviđenja;
Ti mi prijatelju jednom bješe sve.
Sudbinski rastanak bez našeg htijenja
Obećava i sastanak, zar ne?”

Ubijen kao neprijatelj komunističkih vlasti’

Danas dio istoričara i poznavalaca rada tadašnje tajne sovjetske policije KGB-a vjeruje da je Jesenjin ubijen kao neprijatelj komunističkih vlasti i da je to zvanično podvedeno kao “trostruko samoubistvo”.

Neki čak tvrde kako su i oproštajne stihove (cinično) napisali pripadnici KGB-a, koji su Jesenjina, navodno, likvidirali. Kao razlog, neki su pominjali čak i navodnu vezu Jesenjina sa Staljinovom kćerkom Svetlanom Alelujevom.

Ono što nije “navodno” i što je provjerljiva verzija jeste Jesenjinov pjesnički talenat koji ga je po popularnosti stavio na drugo mjesto najvećih ruskih poeta iza Puškina. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj