(VIDEO) IZBIO ŽESTOK ULIČNI RAT U MEKSIKU: Uhitili El Chapovog sina pa ga pustili – mafija je krenula s teškom artiljerijom, leševi leže na ulicama!

Teški ulični rat izbio je u gradu Culiacán na sjeverozapadu Meksika nakon što je policija tijekom rutinske kontrole pronašla i uhitila sina zloglasnog narkobosa Joaquína El Chapa Guzmána. Nakon uhićenja članovi kartela Sinaloa krenuli su u napad na policiju svim sredstvima kako bi oslobodili Ovidija Guzmána Lópeza.

Ima mrtvih i ranjenih

BBC javlja kako je bitka izbila u blizini zgrade državnog tužiteljstva te se proširila i po drugim dijelovima grada. Iako nema službenih podataka o žrtvama, na snimkama se vide leševi na ulicama. Vlada savezne države Sinaloa potvrdila je samo da je nekoliko policajaca ranjeno, a dodali su i da je nepoznat broj zatvorenika pobjegao iz zatvora Aguaruto. Zabilježena je i ogromna materijalna šteta.

Rat se smirio nakon nekoliko sati kada je Ovidija Guzmána Lópeza policija pustila, prema riječima meksičkog ministra sigurnosti Alfonsa Duraza, “kako bi se izbjegla eksalacija nasilja u tom području, sačuvali životi našeg osoblja i vratio mir u gradu.”

Unosan biznis

El Chapo je postao jedan od najvećih preprodavača droge te je organizirao izvoz stotina tona kokaina u SAD te naređivao ubojstva, mučenja, otmice i napade na pripadnike suparničkih klanova. Njegov “biznis” ga je 2009. smjestio na 701. mjesto Forbesove liste najbogatijih ljudi, s procijenjenom imovinom od milijardu dolara. No, na kraju je uhićen i, usprkos bijegu, izručen SAD-u gdje je proglašen krivim po 10 točaka optužnice.

Sumnja se da je njegov sin, zbog kojeg je i nastao kaos u Culiacánu, imao ključnu ulogu u kartelu Sinaloa nakon uhićenja svog oca.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj