FOTO: Cabaret ‘Moulin Rouge’ proslavio 130. godišnjicu!

Čuveni pariski music-hall ‘Moulin Rouge’ je nakon stoljeća postojanja, postao jedno od amblematičnih mjesta najposjećenijeg grada na svijetu.

Slavna povijest

Simbol Pigallea i ležernosti tokom dugog niza godina, slavni je cabaret izrastao u posebnu instituciju. Kada je otvoren u listopadu 1889. godine, završavala se Univerzalna izložba, dok su političke i ekonomske okolnosti bile veoma zategnute. To nije lišilo radoznalce uživanja i senzacije koje su tražili na novom mjestu vječite zabave i veselja.

Piše: Džana Mujadžić

Najprije su viđeni predstavnici pariske inteligentsije na čelu sa slikarom Toulouse Lautrecom, ali i bogataši iz redova još uvijek moćne buržoazije. Osnivatelji  cabareta Charles Zidler i Joseph Oller poznati po kreaciji hipodroma na mostu Alma bili su geniji spektakla. Oller porijeklom Španjolac, volio je borbe pjetlova, a u Parizu je prvi kreirao konjska natjecanja, zatim mnoštvo kazališta i na kraju Moulin Rouge, poslije još uvijek postojeće Olympie, koja je najprije bila hangar. Nije se dobro snalazio na engleskom, ali je ipak stvorio naziv ‘music-hall’.

Moulin Rouge je primao uzvanike poput Augustea Renoira, Georgesa Braque, Aristidea Bruanta, Guillaume Apollinairea ili Picassa, ali je najčešći posjetitelj bio Henri de Toulouse -Lautrec. Mjesto je privuklo i brojne glumice koje su dobile čudna imena Goulue, Grille, Désossé ili Môme Fromage. Njihovi diminutivi bili su izraz šarma “malih, običnih stanovnika Montmartrea“ i označavali su “likove” posebne “commedie dell’arte”, što je music hall i bio u to vrijeme.

Ipak veliko ime Moulin Rougea je postala Louise Weber, u svijetu poznata “La Gouloue”, koja je instituciju učinila mitskom i veoma posjećenom. Simbol “French can cana”, čuvena po neobičnoj hrabrosti i smislu za provokacije, plesala je sa Jules-Etiennom Edme Reanudinom, nazvanim Valentin Le Désossé. Lautrec ju je ovjekovječio  na brojnim platnima.

Planetarno poznati “French cancan”, najupečatljiviji ples Moulin Rougea, je ubrzana kadrila, koja se nazivala “quadrille naturaliste”, ples iz pariskih salona, veoma popularan u 19 stoljeću.

60 ljepotica oduševile turiste

Prelijepe, u kostimima od perja, nedavno su igracice Moulin Rougea sve visoke od 175 do 185 centimetara, stare izmedju 18 i 30 godina, sišle na ulicu!

Općina 18. pariskog okruga im je dozvolila da za deset minuta pokažu što znaju, blokirajući saobraćaj. Prizor je bio veličanstven, zabavan i nesvakidašnji, čak i u Gradu svjetlosti, poznatom po velelijepnim uličnim zabavama.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj