Hoće li nakon SDP-a, destruktivni Konaković uništiti SBB i DF?!

Prije nekoliko dana lider SBB-a Fahrudin Radončić je gostovao u sarajevskom studiju N1 televizije, gdje je ponovo ustvrdio kako ne bi želio ‘ulaziti u avanture eliminacije legitimnih predstavnika srpskog naroda’, odgovarajući na pitanje o mogućem stvaranju nove većine na državnom nivou bez Dodikovog SNSD-a, koji odbijanjem slanja ANP-a kao taoca drži BiH i njen euroatlantski put.

Slične stavove, u nekoliko navrata, Radončić je iznio i kada je u pitanju uloga HDZ-a u koaliciji na državnom i federalnom nivou, smatrajući da se radi o ‘legitimnim političkim predstavnicima Hrvata’. I premda je u istoj emisiji od 18. 10. ove godine osuo paljbu po Konakoviću, koji je po Radončićevim riječima ‘personalno podijelio 600.000 KM kome je htio’ i još se ‘ponaša u dvostrukoj ulozi, kao predsjednik Vlade i parlamenta’, ostaje nejasno zašto je SBB  uopće i ulazio u priču oko formiranja Vlade KS bez SDA, odnosno bez ‘legitimnih predstavnika Bošnjaka’.

Ako princip legitimnih predstavnika podržava kada su u pitanju Srbi i Hrvati, odnosno SNSD i HDZ, zašto je pravio iznimku kod Bošnjaka i izbornog pobjednika SDA? Da li to lider SBB-a pokušava prevariti građane i kazati da upravo njegova stranka nije prije godinu dana podržala Vladu KS na čelu sa Edinom Fortom (iz reda ostalih) koji je osvojio mizernih 3.428 glasova?!

Međutim, tu paradoksi kantonalne šestorke ne prestaju. Budući da podržava legitimne političke predstavnike naroda, barem kada su u pitanju Srbi i Hrvati, to implicira da Radončić ne podržava Željka Komšića kao legitimnog političkog predstavnika iz reda hrvatskog naroda u Predsjedništvu. Ako je tako, kako se desilo da upravo u KS zajednički jezik u novoj većini, zajedno sa NiP-om, NS-om, SDP-om i NBL-om, pronađu DF i SBB.

U tom pogledu bi se posebno trebao zabrinuti i lider DF-a Željko Komšić, jer ga Konaković u posljednje vrijeme hvali da je ‘spasio NATO put BiH’. Kada vas u pogledu NATO integracija pohvali Elmedin Konaković, najzaslužniji u obnovi kapele ‘vidovdanskih heroja’ u kojoj se čuvaju kosti Gavrila Principa, pripadnika ‘panslavenske’ organizacije ‘Mlada Bosna’, odnosno Konaković koji je otvoreni podržavalac srbijanskog političara ‘skromne pameti’ Muamera Zukorlića, bliskog srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, onda to i nije neki kompliment, već razlog više da se Komšić zapita o svome političkom kursu.

Dakle, ne bismo se trebali praviti naivni. SBB i DF jesu podržali kantonalnu vladu, koja je formirana tako da se zaobiđe većinska volja bošnjačkog naroda, koji je glasao za SDA i bilo bi lijepo da se ta koalicija što prije okonča, budući da ta ista vlada za godinu dana, osim uspješno organizirane ‘povorke ponosa’ i obnove ‘Kapele vidovdanskih heroja’, nije polučila nikakav značajniji rezultat. SBB i DF nisu ništa poduzeli da se Konakoviću onemogući da ‘bez računa’ dijeli novac kome stigne, a mogli su to uraditi mnogo puta ranije. Krajnje je vrijeme da lideri DF-a i SBB-a ozbiljnije promisle o raskidu koalicije na nivou KS, jer nije u redu da, dok govore o euroatlantsim integracijama, sjede u vladi koja brine o Gavrilu Principu ili se sastaje sa katalonskim separatistima.

Kao dodatni razlog da to urade, može im poslužiti i činjenica da još uvijek nije dovršena procedura za imenovanje jedne sarajevske ulice po komandantu Sedmog korpusa Armije RBiH, generalu Mehmedu Alagiću, iako je Općina Novi Grad Sarajevo još 28. septembra 2017. godine usvojila zaključak, sa potrebnom dokumentacijom, da se nova ulica unutar naselja u izgradnji Nova Otoka imenuje po preminulom generalu Armije RBiH.

Dakle, pored toga što za ‘legitimne predstavnike Bošnjaka’ nema mjesta u vladi KS, čini se nisu dobro došli ni u nazivima ulica, za šta je zadužena Komisija za za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti, na čelu sa bivšim SDP-ovcem Damirom Nikšićem.

Ako ne žele da odgovornost za ‘uspjehe Vlade KS’ padne i na njihova pleća, SBB i DF bi po hitnom postupku trebali uskratiti podršku Fortinoj i Konakovićevoj Vladi, koja je ‘nelegitimna’ s pozicije većinskog naroda u KS, koji je u najvećem procentu svoje povjerenje na izborima 2018. godine poklonio SDA. U suprotnom, Konakovićeve i Fortine afere mogle bi ugušiti SBB i DF. Na kraju krajeva, neka uzmu pouku iz slučaja SDP-a.

(Global CIR Team)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj