(VIDEO) ZAVRŠIO KAO ZATVORENIK U BiH, DRŽAVI KOJU JE ŽELIO UNIŠTITI! Pogledajte snimke Miloševića u čekaonici vojne baze u Tuzli!

Na ‘Vidovdan’ 1989. godine na poznatom skupu na Gazimestanu, koji je označio definitivni kraj tadašnje SFRJ, Slobodan Milošević je promovisan za novog svesrpskog vođu. Dvanaest godina kasnije, Vidovdan (28.juna) 2001. godine, Milošević je ‘slavio’ u Tuzli. Kažu, tada nije odavao utisak hrabrog čovjeka.

Snimci transfera uhapšenog srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, optuženog za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, 2001. iz Beograda preko Tuzle u Hag, u javnosti su rijetko viđeni.

Snimak koji je jutros objavio zagrebački “Večernji list”, prikazuje događaje detaljno opisane u knjizi koju je napisao bivši istražitelj Haškog tužilaštva Vladimir Dzuro.

Videosnimak prikazuje Miloševića u improviziranoj čekaonici američke vojne baze u Tuzli, gdje je dopremljen helikopterom iz Beograda i čekao je američki vojni avion koji će ga prevesti u Hag.

U ime Haškog tužilaštva, u Beogradu ga je od srbijanskih vlasti, koje su Miloševića tri mjeseca ranije uhapsile i pritvorile, preuzeo haški istražitelj Kevin Kertis (Curtis), koji je s njim letio u helikopteru do Tuzle i u avionu do Haga.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj