IZBORI U BOLIVIJI! Evo Morales osvojio najviše glasova, ali odluka o predsjedniku u dugom krugu

Predsjednik Bolivije Evo Morales dobio je najviše glasova na izborima, dok je na drugom mjestu glavni rival, centrista Carlos Mesa, pa će se naredni šef države birati u drugom krugu.

Evo Morales osvojio najviše glasova, ali odluka o predsjedniku u dugom krugu

Prema preliminarnim rezultatima, na osnovu skoro 84 posto prebrojanih glasova, za Moralesa je glasalo 45,3 posto birača, dok je Mesa dobio povjerenje 38,2 posto.

Da bi kandidat pobijedio u prvom krugu potrebno je da dobije ili više od polovine glasova ili najmanje 40 posto uz prednost od 10 posto u odnosu na prvog sljedećeg kandidata.

Na izborima se nadmetalo devet kandidata, ali je samo Mesa, 66-ogodišnji novinar i predsjednik države u periodu 2003-2005, imao šanse da ugrozi Moralesa (59), do sada svaki put biranog u prvom krugu.

Glasanje je obavezno za 11,3 miliona građana Bolivije. 

Vlada je pozivala građane da “glasaju sigurno” dok je opozicija tražila “kazneno glasanje”. Potpredsjednik Bolivije Alvaro Garcia Linera je nakon glasanja pozvao birače da “misle o miru u Boliviji”, pominjući nasilne proteste u Ekvadoru i Čileu. 

Morales je izjavio da je “optimista” i da “vjeruje u demokratiju” dok je Mesa izrazio bojazan od krađe izbora je Moralesova partija “kontroliše sve državne organe”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj