NOVAC JE VAŽAN, ALI NE UVIJEK! Filmovi u koje nije niko polagao nade, a koji su završili na vrhu Box Officea!

U filmskoj industriji novac je važan, ali ne uvijek. Obećavajući režiseri mogu provesti godine pokušavajući steći dovoljno finansija za oživljavanje svojih ideja, ali na kraju odustanu, snimaju nešto s vrlo malo novca i izgube nadu da će ikada pokazati svijetu svoju kreaciju. Ali gledaoci i filmski kritičari nemaju uvijek savršenu prosudbu i film koji u početku nije shvaćen ozbiljno, može na kraju postati pravi hit.

WHIPLASH (2014)

Ovaj dramatični film o odlučnom bubnjaru osvojio je tri Oscara i jednog Zlatnog globusa. U početku niko zapravo nije vjerovao u ideju Damiena Chazellea. Ali on je kasnije, snimio slavni film La La Land: muzički triler za koji se činilo da nema budućnosti. Producenti su smatrali da gledatelje neće zanimati zamršeni odnos 19-godišnjeg bubnjara i voditelja džez benda.

Ali Chazelle je odlučio snimiti kratki film s jednom od scena iz svog budućeg filma i to je bila ispravna odluka: osvojio je nagradu na filmskom festivalu u Sandanceu. Nakon toga, njegovi dugogodišnji pokušaji da se Whiplash pretvori u dugometražni film konačno su uspjeli. Film se pokazao kao pravi hit i čak se našao na listi 10 najboljih filmova iz 2014. godine. Završio je intenzivnije nego što se očekivalo (ipak se radi o nastanku novog talenta). Ali priča nije preslatka, što se često događa u filmovima poput ovog. Likovi su bili zadivljujuće karizmatični i realistični.

GET OUT (2017)

Ovaj niskobudžetni satirični detektivski film amaterskog režisera uspio je dobiti mnoštvo nagrada, uključujući Oscara za “Najbolji scenarij”, kao i nominacije za “Najboljeg glumca” i “Najboljeg režisera”. U početku, niko nije vjerovao u ideju ove priče jer je mješavina različitih žanrova: mračna komedija pomiješana sa trilerom i horor temom. Također se dotakla i pitanja nejednakosti koja se obično kategorizira kao društvena drama.

Teško je okarakterizirati takav film i nije bilo sasvim jasno ko će biti ciljna publika. Na primjer, fanovi akcijskog filma smatrali bi da je ovaj film predug, jer je postojao samo jedan zaokret u radnji filma, a koji se dogodio tačno prije kraja. Ali gledaoci i kritičari ne samo da su prihvatili žanrovsku mješavinu, već su i mislili da je to pravo remek-djelo u kategoriji trilera.

SLUMDOG MILLIONAIRE (2008)

Ova se krimi drama temelji na knjizi bestselera koju je napisao indijski pisac i diplomata po imenu Vikas Swarup. Knjiga govori o mladom momku bez obrazovanja koji je bio sretan što je mogao učestvovati u TV kvizu gdje bi mogao osvojiti novac.

Režiser Danny Boyle kojeg se možda sjećate iz filmova „Trainspotting“ i „The Beach“, odlučio je pomiješati Hollywood s Bollywoodom. Pokazalo se da je to bila klasična priča o siromašnom, ali poštenom čovjeku koji mnogo postiže – bila je to kao neka vrsta priče o Pepeljugi. Ali film o ostvarenju snova donio je mnogo nagrada njegovim tvorcima. Osvojili su nekoliko Oscara, Zlatni globus i nagradu Udruženja glumaca. Kreatori su uspjeli spojiti dramu iz indijskih sirotinjskih kvartova i bajkovito čudo koje je gledateljima dalo nadu u budućnost.

MY BIG FAT GREEK WEDDING (2002)

Kreatori ovog filma uspjeli su snimiti jednostavnu, romantičnu komediju koja se ispostavila zanimljivom, ne samo ciljanoj publici, već i ljudima koji nisu bili čak ni Grci. Sama priča nije baš originalna: svi se događaji vrte oko mlade grčke djevojke koja se zaljubljuje u Amerikanca, što predstavlja veliki šok za njenu veliku porodicu. Pa se od njenog novog dečka očekuje da se prilagodi novoj kulturi.

Likovi u filmu su kao iz crtanog i veliko vjenčanje na kraju nije bilo vrlo detaljno. Međutim, svi klišeji nadoknađeni su velikim humorom koji su obožavatelji i kritičari voljeli. Također, bez obzira odakle ste, ogromno vjenčanje sa svim popratnim dramama je nešto što su svi doživjeli barem jednom u životu i zbog čega se vrlo lahko poistovjetiti sa ovim filmom. U tome je tajna tzv. „filmske magije“ koja je kreatore ovog filma obogatila, iako je početni budžet bio prilično mali i zaplet nije imao ogromnih preokreta.

PARANORMAL ACTIVITY (2007)

Ovaj niskobudžetni horor film snimljen je u pseudo-dokumentarnom stilu. Kreatori ovog filma nisu se nadali ogromnom uspjehu, na kraju krajeva, ovaj žanr nije nešto što mnogi vole. Produkcija je bila vrlo jednostavna: snimanje se odvijalo u kući režisera i trajalo je samo jednu sedmicu.

Ali upravo je pseudo-dokumentarni stil učinio „Paranormalnu aktivnost“ toliko uzbudljivom. Naizgled jednostavan horor film zaradio je tonu novca i puno poštovanja.

SPLIT (2016)

Ovaj komplikovani psihološki triler koji nije imao nikakve veze sa riječi “blockbuster” primljen je nevjerovatno dobro širom svijeta. I to zbog toga što su na filmu radili pravi profesionalci. M. Night Shyamalan, kojeg možda znate iz filmova „Stuart Little“, „The Sixth Sense“ i „After Earth“, režirao je film s glavnim glumcem Jamesom McAvoyjem koji je već imao iskustva igrajući lika koji boluje od višestrukih poremećaja ličnosti u njegovom filmu „Filth“.

Priča govori o liku koji se zove Billy Milligan i vrlo je zanimljiv. Režiser filma uspio je ne samo da ispriča jedinstvenu priču o osobi koja je već bila obuhvaćena mnogim dokumentarnim filmovima, već je i bio sposoban da rekonstruira intrigantnu priču iz bolesti. Zaista je teško vjerovati da je ovaj hit imao tako mali budžet, zar ne?

LOST IN TRANSLATION (2003)

Priča o tome kako su se srele dvije usamljene osobe, portretirana od strane Billa Murrayja i Scarlett Johansson, apsolutno je bombardirala na festivalima širom svijeta. U stvari, zaista je teško definirati žanr ovog filma: nema dovoljno smiješnih scena za komediju, previše je realističan za romantični film, a nije baš ni drama. Međutim, postoji čitav niz emocija i pokretnih dijaloga.

Uprkos tome, kritičari su rekli da je rediteljica Sophia Coppola uspjela stvoriti kontroverzan, ali skladan film koji je imao dovoljno prostora i za humor i za ozbiljne teme. Razlog njegovog uspjeha bio je taj što je mogao prikazati život takav kakav jest: likovi ne izgledaju savršeno i ne pokušavaju pokazati ljubav koja ne postoji. Svakodnevno možete vidjeti takve ljude na ulici i takve se veze neprestano događaju.

GOOD WILL HUNTING (1997)

Ova drama o talentovanom matematičaru uvrštena je u 250 najboljih IMDb filmova i osvojila je devet Oscara. Općenito, klasični holivudski filmovi uvijek su „pametnog momka“ prikazivali kao ludog genija ili člana mafijaške bande, a budući da lik Matt Damona nije bio ni jedan od ta dva, niko se nije baš nadao njegovom uspjehu. Ali zaplet, koji ukazuje na to da nadarenost ne znači da vaši problemi magično nestaju (ali često samo otežavaju život), bili su vrlo zanimljivi ljubiteljima filma. Ljudi su požurili u kina kako bi saznali nešto više o genijalnom, svakodnevnom čovjeku koji rijetko napušta kancelariju svog terapeuta.

LITTLE MISS SUNSHINE (2006)

Ovo nije bio baš obećavajući film, jer zaplet nije bio baš originalan ili nov. Riječ je o porodici koja se okuplja kako bi ostvarila san jedne djevojčice. Likovi i događaji bili su svi filmski klišeji: ljuti tinejdžer, osoba koja uči svakoga da budu uspješni u svojim životima, putovanje, problemi s policijom itd. Drugim riječima, ove su scene bile u dosta drugih filmova.

Međutim, svi koji su učestvovali u stvaranju ovog filma kritički su ocijenjeni: film je dobio nagrade za najbolji scenarij, najboljeg glumca i najbolji soundtrack. Glavna glumica je čak dobila i posebno priznanje u svojoj dobnoj kategoriji glumaca mlađih od 10 godina. Općenito, film je bio uspješan zbog dva čimbenika: sjajna gluma koju je izvela Abigail Breslin i komični prikaz takmičenja ljepote.

THE PURGE (2013)

Iako moderni gledatelji ne vole filmove o antiutopiji, ovaj naučno-fantastični film, u kojem glumi Ethan Hawke, zainteresirao je ljubitelje filmova širom svijeta. Režiser koji je bio inspirisan djelima Stanleyja Kubricka, Davida Finchera i franšize “Star Trek” uspio je ispričati zadivljujuću priču o strašnim posljedicama ekonomske krize u SAD-u.

DON’T BREATHE (2016)

Ovaj niskobudžetni triler pokazao se kao neočekivani hit i osvojio je tri nagrade. Režiser filma bio je Federico Alvarez koji je prije nekoliko godina napravio reboot kultnog horor filma „The Evil Dead“. Zaplet ovog filma zapravo krši pravila žanra: ne priziva na empatiju prema likovima koji su u uskom prostoru. Zašto bismo bili suosjećajni prema njima ako su ukrali novac od usamljenog iračkog ratnog veterana?

Film je također prepun sasvim običnih filmskih elemenata poput herojski nastrojenog štrebera, prestrašene djevojke i tajanstveno zastrašujuće kuće. Ali sve nedostatke nadoknađuju sjajni glumački igrači Stephena Langa koji bi mogli spasiti gotovo svaki film. Pored toga, događaji u filmu bili su prilično dinamični.

THE VVITCH: A NEW ENGLAND FOLKTALE (2015)

Film o misterioznim događajima koji su se dogodili u SAD-u tokom 17. vijeka ne izgleda nimalo uzbudljivo. Ovaj niskobudžetni film bio je prvi film režisera Roberta Eggersa. Ali Sundance Film Festival zaista je pomogao u reklamiranju filma. Režiser je uspio pronaći nezavisnog distributera filma, a potom je pronašao i veću svjetsku distribucijsku kompaniju.

Čini se da niskobudžetni horor filmovi postaju globalni trend ovih dana. Vrijedno je napomenuti da je kreativni tim bio vrlo pažljiv u vezi s filmom. Kako bi izgledali realnije, koristili su, na primjer, prirodnu svjetlost poput svijeća, a da bi napravili nošnje, koristili su samo materijale koji su u to vrijeme zaista postojali. Nizak budžet ih je prisilio da nauče i o najmanjim detaljima iz ovog vremenskog perioda jer su morali da smanje troškove koliko god je to moguće.

(Global CIR/FTV/Bright side)

Komentiraj