OSLANJANJE NA ARAPSKE ZASTUPNIKE UGROŽAVA SIGURNOST IZRAELA! Netanyahu ‘se odrekao’ mandata za formiranje vlade Izraela!

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu obavijestio je izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina da se odriče mandata za formiranje vlade.

On je na video snimku, koji je objavio na Facebooku, rekao da je od kada mu je dodijeljen mandat “neumoljivo” radio kako bi oformio širu vladu nacionalnog jedinstva jer je to ono što narod želi.

Netanyahu je podsjetio da su njegovi napori da svog glavnog rivala Bennyja Gantza dovede za pregovarački sto i spriječi nove izbore bili neuspješni i da je lider stranke Plavi i bijeli svaki put to odbio.

Premijer Izraela dobio je mandat do srijede, 23. oktobra, da formira novu vladu, nakon što ni njegova stranka Likud ni stranka Plavi i bijeli nisu uspjeli da obezbijede većinu u parlamentu nakon prijevremenih izbora.

Rivlin je Gantzu danas dao rok od 28 dana za formiranje nove vlade, a očekuje se da izraelski predsjednik zvanično saopšti tu odluku u naredna 72 časa.

Netanyahu: Oslanjanje na arapske zastupnike ugrožava sigurnost Izraela

Na društvenim mrežama napisao je da njegov glavni rival na izborima održanim 17. septembra Benny Gantz, čelnik koalicije stranaka centra Plavo i bijelo, “odbacuje vladu jedinstva” i dodao da drugi čovjek u tom savezu Yair Lapid odbija potvrditi da neće formirati manjinsku vladu, koja će se u Knessetu oslanjati na arapske zastupnike, prenosi Beta.

“Formiranje manjinske vlade koja se oslanja na Zajedničku listu anticionistički je potez koji ugrožava našu sigurnost”, upozorio je Netanyahu, vođa konzervativnog Likuda, uoči isteka roka koji mu je predsjednik Izraela Reuven Rivlin dao za formiranje nove vlade.

Gantz, bivši načelnik Generalštaba, Lapid, nekadašnji ministar finansija, i vođa nacionalističke stranke “Izrael naš dom” Avigdor Lieberman odgovorili su premijeru u nedjelju navečer, navodeći da Netanyahu pokušava dobiti političke poene i diskreditirati rivale pred još jedne izbore umjesto da teži formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

“Netanyahu, kampanja je okončana 17. septembra. Nisi uspio formirati vladu ponovo. Umjesto što gubiš vrijeme na videosnimke vrati mandat predsjedniku i pusti nas da formiramo liberalnu vladu jedinstva, koja će se brinuti o građanima Izraela i djelovati diplomatski i odgovorno”, napisao je Gantz na Twitteru.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj