PARLAMENTARNI IZBORI U KANADI! Pad ili opstanak Justina Trudeaua?

Kanadski premijer Justin Trudeau na današnjim parlamentarnim izborima bori se za svoj politički život, pošto je njegov status zvijezde liberalne politike u sjenci niza skandala i kritika o neispunjenim očekivanjima, ocjene su medija koje prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Ankete pokazuju da bi Trudeau mogao izgubiti na izborima od konzervativaca ili da makar da neće dobiti većinu u parlamentu, zbog čega bi morao da se oslanja na opozicione partije kako bi ostao na vlasti, ukazuje AP.

Još od 1935. godine se nije dogodilo da kanadski premijer u prvom mandatu izgubi u pokušaju da dobije drugi mandat, ističe agencija, uz ocjenu da je kombinacija skandala i visokih očekivanja ugrozila šanse Trudeaua da dobije drugi mandat na čelu vlade.

Trudeauov otac Pierre je došao na vlast 1968. na talasu “trudomanije” i mada je loše stajao u anketama četiri godine kasnije, ipak je vodio Kanadu 16 godina, postavši liberalna ikona. Justin Džastin Trudeau je, podvlači AP, vratio zemlji liberalni identitet 2015., nakon skoro 10 godina vladavine konzervativaca i smatran je svjetionikom nade za liberale u eri predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Najveći rival Trudeaua na izborima je lider konzervativaca Andrew Scheer, karijerni političar, kojeg u njegovoj partiji opisuju kao bezbojnog, ali i kao protivotrov Trudeauovoj razmetljivosti. Scheer obećava da će ukinuti karbonski porez i smanjiti potrošnju što bi uključilo pomoć inostranstvu, za 25 posto. Ali i on ima svoje probleme, ukazuje AP, pošto je optužen da je dotjerivao svoju biografiju i da ima dvojno američko-kanadsko državljanstvo.

Šanse da Trudeauova stranka dobije većinu u parlamentu nakon izbora znatno su opale nakon niza skandala, piše Financial Times, ukazujući da je Trudeauov silazna putanja počela skandalom zbog kojeg je tražio ostavku ministarke pravde.

Ministarka Jody Wilson-Raybould je rekla da je bila pod pritiskom premijera da odustane od procesa protiv kvebeške kompanije SNC-Lavalin, što je Trudeau negirao, ali i rekao da ministarka treba da podnese ostavku ako misli da je pod pritiskom.

Prva kanadska ministarka iz starosjedelačkih naroda je potom podnijela ostavku. Epizoda je osnažila kritike koje su pratile Trudeaua tokom prvog mandata – da je arogantan i da nije progresivan koliko tvrdi da jeste, navodi Financial Times.

Posljednji skandal je izbio početkom izborne kampanje kada su se pojavile slike Trudeaua iz mladosti kada se maskirao u crnca bojenjem lica u crno, nošenjem crnačke odjeće i turbana, ukazuje Financial Times.

Trudeau je izgubio i podršku aktivista za zaštitu životne sredine za koje je bio simbol nade kada je došao na vlast 2015. godine, ukazuje AFP, navodeći da je nacionalizacija naftovoda 2018. jedan od većih izvora kritika Trudeaua.

Vlada je od američke kompanije kupila sporni naftovod, koji povezuje Albertu s Britanskom Kolumbijom na sjeverozapadu Kanade, uz obećanje da će profit investirati u zelenu tehnologiju. Mnogi kanadski borci za životnu sredinu, međutim, taj Trudeauov potez vide kao izdaju, što bi mu moglo odnijeti ključne glasove na izborima.

Četiri godine nakon entuzijazma koji je izazvao Trudeau, uzbuđenje liberalnim premijerom je preraslo u frustraciju i apatiju, ocjenjuje Gardian, uz konstataciju da je Trudeauov progresivni sjaj umrljan i istrošen.

Trudeau je izgubio mnoge argumente koje je koristio u prošloj kampanji, pošto više ne može s pozicije autsajdera da obećava da će uzdrmati Kanadu i promijeniti je na bolje, ukazuje britanski list, dodajući da iznenađujući uspon Jagmeet Singha, lidera Nove demokratske partije s lijevog centra, može odnijeti glasove mladih onda kada su najpotrebniji Trudeauou.

Suočen s mogućnošću da izgubi parlamentarnu većinu, premijer je bio primoran da krene u napade i razmjenjuje oštre riječi sa Scheerom i Singhom. Ta strategija, međutim, daleko je od njegove predjašnje optimističke kampanje, što bi moglo otuđiti mlade glasače, prenosi Guardian upozorenja analitičara.

Gardian ističe da Singh uspio u nečemu što je sad van Trudeauovog domašaja: inspirisao je mlade glasače s izgledima za promjenu. Utoliko, onima koji nisu spremni da premijeru oproste neispunjena obećanja, Singh i nove demokrate djeluju kao privlačna alternativa.

Prema anketama, liberali imaju oko 32 posto, konzervativci oko 30, a Nova demokratska partija oko 18 posto.

Mada većina anketa predviđa tijesnu trku čiji bi ishod mogla biti manjinska vlada koju bi vodili liberali ili konzervativci, moguće je da na rezultat utiče taktičko glasanje birača, ukazuje BBC.

Kanada ima jednokružni većinski sistem, objašnjava britanski servis, dodajući da se u slučaju da nijedna stranka nema većinu u parlamentu najčešće obrazuju manjinske vlade, dok su koalicione vlade veoma rijetke.

Moguće je da konzervativci dobiju najviše mjesta na izborima, ali da Trudeau dobije podršku drugih partije, ističe BBC i navodi da je lider Nove demokratske partije Singh rekao da će razmotriti koaliciju s liberalima ako konzervativci pobijede.

S druge strane, ukazuje BBC, na kanadskim izborima je taktičko glasanje veoma često – glasači tako ne glasaju za svoje favorite već za partiju koja ima više šanse da obrazuje vladu ili da poraze stranku koju ne vole.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj