POŠTOVATI SUVERENITET I TERITORIJALNI INTEGRITET SIRIJE! Kremlj: Putin i Macron raspravljali o situaciji u Siriji i u Ukrajini!

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emmanuel Macron u ponedjeljak su telefonski raspravljali o situaciji na sjeveroistoku Sirije i u Ukrajini, navodi Kremlj u saopćenju.

Tokom rasprave je izražen stav da se treba poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Sirije, dodao je Kremlj, prenosi Reuters.

Iz pres-službe ruskog Kremlja saopšteno je da je Putin naglasio da Kijev mora bezuslovno da se pridržava svih sporazuma postugnutih u formatu Normandijske četvorke i Kontakt grupe za rešavanje krize u Ukrajini.– To se, prije svega, odnosi na povlačenje snaga iz dva koordinisana dijela duž linije kontakta u selima Zoloto i Petrovsko, kao što je to navedeno i u ‘Štajnmajerovoj formuli’ u ukrajinskom zakonu – navodi se u saopštenju.

“Štajnmajerova formula” predstavlja plan koji je 2015. godine iznio tadašnji ministar spoljnih poslova NJemačke Frank-Valter Štajnmajer, a kojim se predviđa davanje posebnog statusa Donbasu, u skladu sa sporazumima iz Minska, podsjetio je TASS.

Govoreći o mogućnosti održavanja novog sastanka Normandijske četvorke, Putin je još jednom naglasio svrsishodnost detaljnih proprema, koje bi omogućile formulisanje novih koraka u kontekstu punog sprovođenja sporazuma iz Minska.

Predsjednici su se saglasili i oko nastavka rada njihovih pomoćnika, kao i ministarstava spoljnih poslova dvije zemlje.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj