ŽELE SASTANAK SA MERKELOVOM I MACRONOM! Johnson i Erdogan razgovarali o turskoj ofanzivi

Britanski premijer Boris Johnson i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan žele da se sastanu s liderima Njemačke i Francuske kako bi razgovarali o turskoj vojnoj operaciji protiv Kurda na sjeveru Sirije, saopštio je danas Downing Street.

U saopštenju Johnsonovog kabineta navodi se da su se on i Erdogan “složili da traže priliku da se sastanu s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom i kancelarkom Njemačke Angelom Merkel kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji, kao i o širim pitanjima, uključujući migracije i borbu protiv terorizma”, prenosi AP.

Sporazum o primirju na sjeveru Sirije kojem su posredovale SAD, Johnson je opisao kao “korak u pravom smjeru”, ali je naveo da “ostaje velika zabrinutost zbog turske vojne operacije na sjeveroistoku Sirije”.

Turska je 9. oktobra počela operaciju “Izvor mira” da bi stvorila bezbjednu zonu duž svoje granice sa Sirijom, očišćenu od kurdskih boraca koje smatra teroristima i prijetnjom po nacionalnu bezbjednost.

Prekid vatre je stupio na snagu u četvrtak uveče kako bi Kurdi mogli da se povuku sa sjeveroistoka Sirije i predviđeno je da traje do utorka. Međutim, kurdske i turske snage se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Kurdske snage su danas saopštile da su turska vojska i borci sirijske opozicije koje Ankara podržava nastavili ofanzivu protiv Kurda u prethodna 24 časa.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj