BIT ĆE PREBAČENI IZVAN ZEMLJE! Američkim vojnicima nije dopušteno ostati u Iraku!

Iračka vojska priopćila je u utorak da američkim vojnicima koji se povlače iz Sirije, u jeku turske ofanzive, nije dopušteno ostati u Iraku.

Slikovni rezultat za american soldiers in iraq

Američki vojnici dobili su dopuštenje da uđu u Kurdistan, poluautonomnu iračku regiju, a kasnije će biti prebačeni izvan zemlje, priopćila je iračka vojska, javljaju agencije.

Nema odobrenja za ostanak tih vojnika u Iraku“, dodaje se u priopćenju.

U ponedjeljak je konvoj američkih vojnika prešao iz Sirije u sjevernu iračku pokrajinu Dohuk.

Turska je pokrenula ofenzivu protiv kurdskih snaga YPG na sjeveroistoku Sirije 9. listopada nakon što je Washington odlučio povući svoje vojnike.

Saopćenje u suprotnosti s objavom Pentagona

Priopćenje iračke vojske u suprotnosti je s objavom Pentagona da će svi od gotovo 1.000 vojnika koji se povlače iz sjeverne Sirije doći u zapadni Irak kako bi nastavili borbu protiv pripadnika skupine DAIŠ  te kako bi “pomogli u obrani Iraka”, navodi Reuters.

Turska je u četvrtak u pregovorima s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom pristala na petodnevni prekid ofanzive na sjeveroistoku Sirije kako bi dopustila kurdskim borcima da se povuku iz “sigurne zone” koju Ankara kani uspostaviti pored svoje granice sa Sirijom.

Svrha je primirja također ublažiti krizu potaknutu ovomjesečnom odlukom američkog predsjednika Donalda Trampa o povlačenju svih tisuću američkih vojnika iz sjeverne Sirije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj