OSMI SUSRET OVE GODINE: Erdogan danas kod Putina, razgovarat će o Siriji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan putuje u utorak u Soči, gdje bi se trebao sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Prema najavama, bit će to jednodnevna posjeta koja je već ranije ovog mjeseca dogovorena između Moskve i Ankare, prenosi Anadolija.

Putinov savjetnik za međunarodna pitanja Jurij Ušakov je rekao da će to biti osmi susret dvojice lidera od početka godine, prenijeli su ruski mediji, a javlja Tanjug.

“Rusija smatra da dugoročna regionalna stabilnost može biti postignuta samo ako se obnovi sirijsko jedinstvo, kao i da treba uzeti u obzir i interese svih etničkih i vjerskih grupa u Siriji”, kazao je novinarima Ušakov, navodi Reuters.

Otkako je pokrenuta turska ofenziva na sjeveroistoku Sirije, Erdogan je imao više telefonskih razgovora sa svjetskim čelnicima, među ostalim i s Putinom.

Beta je ranije javila, pozivajući se na službenu Moskvu, da su dva predsjednika tokom razgovora “uočili potrebu za sprečavanje sukoba jedinica turske vojske i snaga sirijske Vlade” te potvrdili “poštovanje teritorijalnog integriteta Sirije”, prenosi Al Jazeera Balkans.

Tom prilikom je Putin upozorio da pripadnici skupine Islamska država Irak i Levant (IDIL), koji se nalaze u kurdskom pritvoru, “ne smiju pobjeći”.

Susret dvojice predsjednika u Sočiju dogodit će se na dan kada istječe petodnevno primirje na sjeveru Sirije, dogovoreno s američkom administracijom, kako bi se Kurdi povukli 32 kilometra od granice.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj