POVLAČENJE POČINJE SUTRA! Erdogan i Putin dogovorili povlačenje Kurda iz gradova Tel Rifaata i Manbija!

Turska i Rusija su se u utorak dogovorile da će se kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) povući 30 kilometara od tursko-sirijske granice te napustiti gradove Tel Rifaat i Manbij, potvrdio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Dodao je kako povlačenje kurdskih snaga počinje u srijedu u podne po lokalnom vremenu i da one imaju rok 150 sati da napuste područje, prenosi Anadolija.

Prema dogovoru, koji je postigao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju, turske i ruske trupe će imati zajedničke patrole u sjevernoj Siriji u području 10 kilometara od granice.

Erdogan je najavio kako će Ankara zajedno s Moskvom raditi na sigurnom povratku sirijskih izbjeglica iz Turske u domovinu.

Erdogan objasnio ciljeve operacije

Putin je prenio kako mu je Erdogan detaljno objasnio ciljeve turske vojne operacije uz granicu sa Sirijom, prenijela je agencija TASS.

“Važno je da pripadnici terorističkih organizacija, posebno DAIŠ-a, koje drže kurdske vojne snage, a koji pokušavaju pobjeći, ne iskoriste akcije turskih vojnih snaga”, rekao je Putin.

Ruski mediji javljaju kako su dvojica lidera, nakon sedam sati razgovora, dogovoreno ovjerili potpisima na sporazum o suradnji. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj