ŽAO MI JE ŠTO SAM TOLIKI DIO MANDATA MORAO NA TO POTROŠITI! Juncker: Brexit je gubljenje vremena i energije!

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker rekao je danas da Brexit predstavlja ‘gubljenje vremena i energije’ i da je nezadovoljan zbog toga što nije mogao da iskoristi svoj petogodišnji mandat u većoj mjeri za unapređenje Unije u službi građana.

Juncker je rekao u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu da ovo tijelo može da odobri samo sporazum koji je sklopljen sa Londonom prošle sedmice, nakon što dokument dobije potvrdu u britanskom parlamentu.

“Sada treba da veoma pažljivo pratimo dešavanja u Westminsteru, ali nije moguće, nije zamislivo da ovaj parlament ratifikuje sporazum prije nego što to učini Westminster. Prvo London, pa onda Brisel i Strazbur”, rekao je Juncker.

On je ranije više puta rekao da žali zbog odluke Britanije da napusti EU, što je odlučeno referendumom prije tri i po godine.

“Istina je da me boli to što sam toliki dio mandata potrošio na `Brexit`, a samo sam želio da se bavim time kako da ova unija bolje služi građanima – gubljenje vremena i gubljenje energije”, rekao je Juncker.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je poslanicima Evropskog parlamenta da vodi razgovore sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom o zahtjevu za produženje roka za “Brexit” poslije 31. oktobra, kao i sa liderima ostalih 27 zemalja Unije, i da će donijeti odluku “u narednim danima”.

“Brexit bez dogovora nikada neće biti naša odluka”, rekao je Tusk i dobio aplauz u Evropskom parlamentu.

Komentiraj