ZVIZDIĆ ODGOVORIO DODIKU: ‘Njegove izjave su izraz lične i institucionalne frustracije, predlažem mu da posjeti Washington’

Izjave gospodina Dodika u vezi sa mojim prisustvom na godišnjem zasjedanju MMF-i Svjetske Banke, kao i sastancima sa dužnosnicima SAD-a su van svake logike, u sukobu su sa činjenicama i vazećim zakonima i izraz su lične i institucionalne frustracije, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku koji je komentarisao Zvizdićevu posjetu Washingtonu i sastanke sa zvaničnicima SAD-a.

Slikovni rezultat za zvizdić u sad-u

– Ja obavljam i nastaviću u skladu sa zakonom obavljati funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH sve do imenovanja novog mandatara i saziva Vijeća. Pri tome će moj primarni zadatak biti zaštita interesa BiH, njenog integriteta, suvereniteta i međunarodnopravnog subjektiviteta, kao i jačanje odnosa sa prijateljskim zemljama, poput SAD-a, u cilju unapređenja euroatlantskih integrativnih procesa, jačanja sigurnosti i stvaranja uvjeta za ekonomski prosperitet i unapređenje regionalne saradnje, nastavoio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Istakao je nema potrebu da polemiše sa gospodinom Dodikom u vezi sa njegovim “antiustavnim namjerama da stvori uvjete za dominaciju entiteta nad državom ili da bude vrhovni arbitar za sve nadležnosti u BiH”.

Ustvari, predlažem da gospodin Dodik, umjesto neproduktivne unutrašnje polemike, posjeti SAD i Washington i objasni svoje stavove u vezi sa NATO integracijama i vanjskom i regionalnom politikom BiH, kazao je Zvizdić.

Podsjetimo, član Predsjedništva izjavio je danas da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nije zadužen za kreiranje vanjske politike BiH zbog čega se, kaže Dodik, “njegov izlet u SAD i nastup koji je tamo imao mogu tretirati kao lični čin”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj