DR┼ŻAVNI PRAZNIK POKLONJEN DJECI! Turska proslavlja Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta!

U Turskoj se danas obilje┼żava nacionalni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta, a ujedno i 99 godina od osnivanja Velike narodne skup┼ítine Republike Turske.

Turska proslavlja Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta

Tim povodom, predsjednik Velike narodne skup┼ítine Republike Turske Mustafa Sentop je predvodio delegaciju zvani─Źnika u posjeti Ataturkovom mauzoleju Anitkabiru u Ankari.

Pored Sentopa, mauzolej su posjetili potpredsjednik Turske Fuat Oktay, turski ministar obrazovanja Ziya Selcuk, kao i brojni drugi ministri i zvani─Źnici. U posjeti Anitkabiru danas su bili i lideri opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu, lider opozicione Nacionalne narodne partije (MHP) Devlet Bahceli, liderka Iyi Partije Meral Aksener.

Intoniranjem himne i polaganjem vijenaca na Anitkabiru je odana po─Źast osniva─Źu savremene turske dr┼żave i njenom prvom predsjedniku Kemalu Ataturku. Tokom ceremonije ispred Ataturkovog mauzoleja bio je prisutan i veliki broj mali┼íana iz Turske, ali i iz brojnih drugih dr┼żava.

Tokom dana ─çe ┼íirom Turske nizom manifestacija biti nastavljeno obilje┼żavanje praznika, a centralna manifestacija se odr┼żava u glavnom gradu Ankari.

Dr┼żavni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i dan djeteta obilje┼żava se 23. aprila, na dan kada je 1920. godine otvorena Velika narodna skup┼ítina Turske. Ovaj datum se slavi uz prisustvo mali┼íana iz svih krajeva svijeta.

Na dana┼ínji dan 1924. godine je odlu─Źeno da se dan osnivanja Velike narodne skup┼ítine obilje┼żava kao dr┼żavni praznik. Pet godina kasnije, 23. aprila 1929. godine taj praznik je poklonjen djeci. Od 1929. godine se obilje┼żava kao Dan nacionalnog suvereniteta i ujedno kao Dan djeteta.

Ataturk je u svjetskoj historiji ostao upam─çen po jednoj od najve─çih bitaka u Prvom svjetskom ratu. Bitka kod Canakkalea, u Evropi je poznatija kao Bitka na Galipolju, i jedna je od najkrvavijih i naj┼że┼í─çih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali, po mnogim pokazateljima, i u historiji uop┼íte.

Šta je Ataturk rekao na Galipolju?

Mustafa Kemal Ataturk vo─Ĺa turske vojske na Galipolju, kazao je ove rije─Źi kao poruku svima onima koji su ┼żeljeli osvojiti i podijeliti Tursku (sile Antante i drugi saveznici), a koje su uklesane na komemorativnoj plo─Źi.

┬áÔÇ×Vi, junaci koji ste prolili krv i izgubili ┼żivote, sada le┼żite u tlu prijateljske zemlje i zato po─Źivajte u miru. Mi ne pravimo razliku izme─Ĺu Johnnieja i Mehmeta koji le┼że jedan pokraj drugoga u na┼íoj zemlji. Vi, majke koje ste poslale sinove iz dalekih zemalja, obri┼íite suze. Va┼íi sinovi sada po─Źivaju u miru u na┼íim srcima. Izgubiv┼íi ┼żivote na ovom tlu, oni su postali i na┼íi sinoviÔÇť, rije─Źi su prvog predsjednika Republike Turske Kemala Ataturka uklesane na komemorativnoj plo─Źi u zaljevu Ansak, postavljenoj 1934. godine u ─Źast vojnicima poginulim u Galipoljskoj bitki.

Bošnjaci na Galipolju

Prema nezvani─Źnim podacima, na turskoj strani u Galipoljskoj bitki u─Źestvovalo je oko 15.700 Bo┼ínjaka i svi su bili mla─Ĺi od 24 godine.

Prema podacima dostupnim na internetu, na ─Źelu onih koji su organizirali vojsku dobrovoljaca nalazili su se Riza-beg Muratbegovi─ç iz Novog Pazara i Ahmet-aga Hamzagi─ç iz Tutina. Borba za Istanbul do┼żivljavana je kao borba za islam. Osim u ljudstvu, Bo┼ínjaci su tako─Ĺer pomogli i imetkom. Sakupljeni novac i nakit poslali su Fevzi ─îakmak-pa┼íi, koji je izvjesno vrijeme obavljao funkciju mutesarrifa u sand┼ża─Źkom gradu Taslid┼żi (dana┼ínja Pljevlja).

U Bici na Galipolju ispoljeni su do tada nevi─Ĺena po┼żrtvovanost i odlu─Źnost, patriotizam i hrabrost njenih sudionika. Istovremeno, bila je i prekretnica koja je omogu─çila razvoj moderne Turske pod vodstvom┬áMustafe Kemala Ataturka,┬ákoji je bio njen utemeljitelj i prvi predsjednik. Najve─çi ugled stekao je upravo u ovoj bitki.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj