DRŽAVNI PRAZNIK POKLONJEN DJECI! Turska proslavlja Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta!

U Turskoj se danas obilježava nacionalni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta, a ujedno i 99 godina od osnivanja Velike narodne skupštine Republike Turske.

Turska proslavlja Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta

Tim povodom, predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Sentop je predvodio delegaciju zvaničnika u posjeti Ataturkovom mauzoleju Anitkabiru u Ankari.

Pored Sentopa, mauzolej su posjetili potpredsjednik Turske Fuat Oktay, turski ministar obrazovanja Ziya Selcuk, kao i brojni drugi ministri i zvaničnici. U posjeti Anitkabiru danas su bili i lideri opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu, lider opozicione Nacionalne narodne partije (MHP) Devlet Bahceli, liderka Iyi Partije Meral Aksener.

Intoniranjem himne i polaganjem vijenaca na Anitkabiru je odana počast osnivaču savremene turske države i njenom prvom predsjedniku Kemalu Ataturku. Tokom ceremonije ispred Ataturkovog mauzoleja bio je prisutan i veliki broj mališana iz Turske, ali i iz brojnih drugih država.

Tokom dana će širom Turske nizom manifestacija biti nastavljeno obilježavanje praznika, a centralna manifestacija se održava u glavnom gradu Ankari.

Državni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i dan djeteta obilježava se 23. aprila, na dan kada je 1920. godine otvorena Velika narodna skupština Turske. Ovaj datum se slavi uz prisustvo mališana iz svih krajeva svijeta.

Na današnji dan 1924. godine je odlučeno da se dan osnivanja Velike narodne skupštine obilježava kao državni praznik. Pet godina kasnije, 23. aprila 1929. godine taj praznik je poklonjen djeci. Od 1929. godine se obilježava kao Dan nacionalnog suvereniteta i ujedno kao Dan djeteta.

Ataturk je u svjetskoj historiji ostao upamćen po jednoj od najvećih bitaka u Prvom svjetskom ratu. Bitka kod Canakkalea, u Evropi je poznatija kao Bitka na Galipolju, i jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali, po mnogim pokazateljima, i u historiji uopšte.

Šta je Ataturk rekao na Galipolju?

Mustafa Kemal Ataturk vođa turske vojske na Galipolju, kazao je ove riječi kao poruku svima onima koji su željeli osvojiti i podijeliti Tursku (sile Antante i drugi saveznici), a koje su uklesane na komemorativnoj ploči.

 „Vi, junaci koji ste prolili krv i izgubili živote, sada ležite u tlu prijateljske zemlje i zato počivajte u miru. Mi ne pravimo razliku između Johnnieja i Mehmeta koji leže jedan pokraj drugoga u našoj zemlji. Vi, majke koje ste poslale sinove iz dalekih zemalja, obrišite suze. Vaši sinovi sada počivaju u miru u našim srcima. Izgubivši živote na ovom tlu, oni su postali i naši sinovi“, riječi su prvog predsjednika Republike Turske Kemala Ataturka uklesane na komemorativnoj ploči u zaljevu Ansak, postavljenoj 1934. godine u čast vojnicima poginulim u Galipoljskoj bitki.

Bošnjaci na Galipolju

Prema nezvaničnim podacima, na turskoj strani u Galipoljskoj bitki učestvovalo je oko 15.700 Bošnjaka i svi su bili mlađi od 24 godine.

Prema podacima dostupnim na internetu, na čelu onih koji su organizirali vojsku dobrovoljaca nalazili su se Riza-beg Muratbegović iz Novog Pazara i Ahmet-aga Hamzagić iz Tutina. Borba za Istanbul doživljavana je kao borba za islam. Osim u ljudstvu, Bošnjaci su također pomogli i imetkom. Sakupljeni novac i nakit poslali su Fevzi Čakmak-paši, koji je izvjesno vrijeme obavljao funkciju mutesarrifa u sandžačkom gradu Taslidži (današnja Pljevlja).

U Bici na Galipolju ispoljeni su do tada neviđena požrtvovanost i odlučnost, patriotizam i hrabrost njenih sudionika. Istovremeno, bila je i prekretnica koja je omogućila razvoj moderne Turske pod vodstvom Mustafe Kemala Ataturka, koji je bio njen utemeljitelj i prvi predsjednik. Najveći ugled stekao je upravo u ovoj bitki.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj