STIGLA I POTVRDA WASHINGTONA! Kurdske snage tvrde da su završile povlačenje iz pogranične oblasti s Turskom

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima završile su povlačenje iz pogranične oblasti s Turskom prije večerašnjeg isteka primirja postignutog uz posredovanje SAD, izjavio je danas visoki zvaničnik te jedinice Redur Halil.

Slikovni rezultat za KURDS MOVING FROM NORTH SYRIA YPG

Halil je međutim rekao da turska vojska i njeni saveznici, borci sirijske opozicije, nastavljaju operacije na sjeveroistoku Sirije, izvan zone povlačenja SDF-a.

On je kazao da su njegove snage poštovale primirje koje ističe večeras u 21.00 po centralnoevropskom vremenu, i povukle borce izvan pogranične oblasti između mjesta Tal Abjad i Ras al-Ajn, udaljenih 120 kilometara.

Halil je naveo da je turska vojska nastavila napade i izvan te oblasti i zauzela 15 kurdskih sela kod grada Kobani, i da nastavlja da napreduje.

Američke vlasti izvijestile su Tursku da su se kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) povukle iz označene “sigurnosne zone” na sjeveru Sirije, saopćilo je Ministarstvo nacionalne odbrane (MSB) u utorak.

U saopćenju se dodaje kako u ovoj fazi nema potrebe da pokretanjem dodatnih vojnih akcija izvan sadašnjeg područja djelovanja, prenosi Reuters.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj