UOČI SAMITA U SOČIJU: Rusija otpisala više od 20 milijardi dolara duga afričkim zemljama!

Zvanična Moskva otpisala je više od 20 milijardi dolara duga koji su afričke države akumulirale tokom sovjetske ere, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Slikovni rezultat za sochi africa russia

“To nije samo čin velikodušnosti nego i manifestacija pragmatizma jer mnoge afričke države nisu u stanju platiti kamate na te kredite”, rekao je Putin za rusku agenciju TASS uoči Rusko-afričkog foruma u Sočiju, prenosi Tanjug.

Obraćajući se kasnije učesnicima foruma, Putin je pozvao da se trgovina između Rusije i afričkih zemalja udvostruči u sljedećih četiri do pet godina.

Vojna saradnja sa JAR-om

Rusija će u srijedu spustiti dva strateška bombardera s nuklearnom sposobnošću u Južnoafričku Republiku, citirala je agencija Interfaks vojsku te afričke države, kako prenosi Reuters.

Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da su dva zrakoplova Tupoljev Tu-160 poslana u Južnoafričku Republiku prvi put u cilju vojne suradnje.

Taj je potez povučen usred nastojanja Moskve da stekne utjecaj u Africi.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je uoči samita s afričkim čelnicima u Sočiju da, za razliku od Zapada, Africi može ponuditi pomoć bez političkih uvjeta.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj