ZAJEDNIČKA INICIJATIVA BEOGRADA, SKOPLJA I TIRANE! Šarović uputio Vijeću ministara BiH inicijativu za prihvatanje ‘Malog Schengena’

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (BIH) Mirko Šarović uputio je danas Vijeću ministara BiH inicijativu za prihvatanje takozvanog “Malog Schengena”, zajedničke deklaracije za unapređenje regionalnog ekonomskog prostora, kojom se omogućava potpuno i slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga u cijelom regionu, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Riječ je o deklaraciji koju su nedavno pokrenule Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija pozivajući i ostale zemlje regiona da im se pridruže, a čiji je cilj uklanjanje graničnih kontrola i drugih prepreka slobodnom kretanju unutar zone slobodne trgovine – CEFTA za sve zemlje Zapadnog Balkana, najdalje do 2021. godine.

Inicijativa, između ostalog, predviđa mogućnost prelaska granica sa ličnom kartom, priznavanje diploma i jednaku mogućnost rada sa stečenim kvalifikacijama, u svim zemljama regiona. Takođe, omogućiće se nesmetan protok roba, bez zadržavanja na granicama, što je posebno značajno ako se ima u vidu da prema podacima Svjetske banke, kamioni na graničnim prelazima unutar zapadnog Balkana godišnje provode oko 26 miliona sati.

Stav Šarovića je da Vijeće ministara BiH treba da podrži ovu inicijativu u najkraćem mogućem roku, uz procjenu da će njeno stupanje na snagu snažno uticati na ekonomski rast svih zemalja regiona.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj