SASLUŠANJE PRED SENATOM SAD-a! Palmer: Milorad Dodik blokira sve što bi dovelo do napretka; Bugajski: Imenovati posebnog američkog izaslanika za BiH!

Specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer obratio se tokom saslušanja pred Potkomitetom za evropsku i regionalnu sigurnosnu saradnju Komiteta za vanjske poslove Senata SAD-a na temu “Uspjesi i nezavršeni posao na Zapadnom Balkanu”.

Palmer: Milorad Dodik blokira sve što bi dovelo do napretka

U svom inicijalnom obraćanju je, između ostalog, kazao da SAD podržava napore za postizanje dogovora ili kompromisa koji bi omogućio formiranje vlasti na svim nivoima, kao i dostavljanje ANP-a u sjedište NATO-a u Briselu.

I dalje smo optimistični da BiH može uspjeti, i kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje“, rekao je Palmer.

U raspravi koja se povela o stanju u Bosni i Hercegovini demokratska senatorica Jeanne Shaheen željela je znati kako se stvari razvijaju na terenu po pitanju vlasti u Bosni i Hercegovini. Palmer je ovdje imao vrlo zanimljivo mišljenje o članu Presjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku.

U prošlosti smo imali nekoliko pokušaja reformi, ali stvari se odvijaju sporo, samo da navedem nekoliko primjera – Aprilski paket i Butmirski razgovori, oni koji blokiraju promjene su oni koji imaju najviše interesa od ovakvog stanja na Balkanu. Moram istaknuti da je recimo izborna reforma veoma važna kada je u pitanju popravljanje situacije u BiH. Pokušavamo izvršiti pritisak da se formira Vijeće ministara i da se pošalje ANP, glavna prepreka tome je Milorad Dodik koji blokira sve što bi dovelo do napretka. ANP nije članstvo u NATO-u nego je proces reformi. Dodik je više zabrinut za svoju poziciju u Republici Srpskoj nego što je zabrinut za poziciju u Bosni i Hercegovini“, kazao je Palmer i još jednom ponovio kako je primjer vlasti u Kantonu Sarajevo primijer na koji se trebaju svi ugledati.

Bugajski: Imenovati posebnog izaslanika za BiH

Ugledni američki analitičar i poznavalac Balkana Janusz Bugajski pak smatra, da kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, da SAD moraju ozbiljno razmisliti o imenovanju posebnog izaslanika za BiH koji bi se detaljno posvetio stanju i rješavanju problema.

Bosna nije multietnička zemlja, već je udruženje etničkih feuditeta u kojem nacionalističke stranke održavaju status quo kako bi zaštitile svoje plijenove i mreže patronata. Bosna i Hercegovina nema efikasnu središnju vlast, srpski entitet uporno prijeti otcjepljenjem, hrvatski nacionalisti sve više zahtijevaju treći entitet, a Bošnjaci u sredini zaokupljeni frustracijama. Vođa bosanskih Srba Milorad Dodik zaprijetio je da će torpedirati brojne reforme na državnoj razini, uključujući formiranje zajedničkih oružanih snaga, državnog suda i policijske agencije, dok je dovodio u pitanje druge nadležnosti koje su sa dva entiteta prenesene na državni nivo. U ovom ozračju paralize države, srpski entitet neprestano se kretao od autonomije ka suverenitetu i njegovi su vođe, uz finansijsku i političku podršku Moskve, podigli izglede za razdvajanje i ujedinjenje sa Srbijom. Ovo je primamilo neke političare bosanskih Hrvata da zatraže treći entitet i podjelu Bosanske federacije. U međuvremenu, bošnjački muslimanski čelnici upozorili su na novi rat, jer su opredijeljeni za obranu teritorijalnog i ustavnog integriteta Bosne“, istaknuo je Bugajski.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj