CRNA GORA OD SAD-a KUPUJE 67 LAKIH OKLOPNIH VOZILA! Glavni donator Vojske Crne Gore je Turska, sa odobrenih 16 miliona eura!

Vlade Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) potpisale su ugovor o nabavci 67 lako oklopnih patrolnih vozila, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Slikovni rezultat za "Oshkosh""

Iz tog resora kazali su da vozila, osim visokog stepena balističke zaštite, posjeduju i visok stepen prohodnosti u savladavanju različitih konfiguracija terena, vodenih i drugih prepreka u ekstremnim vremenskim prilikama.

Kako su naveli, prvi kontingent vozila stići će u Crnu Goru sljedeće godine, čime će Crna Gora biti prva u Evropi koja će obezbijediti “Oshkosh” vozila za vojsku.

– Vlade SAD-a i Crne Gore sklopile su ugovor od 36.165.105 dolara za 67 vozila – rekli su iz Ministarstva.

Ministar odbrane Predrag Bošković poručio je da je nabavka lako oklopnih vozila značajna za Vojsku Crne Gore (VCG) i da je prva takva u posljednjih 40 godina.

– Ovom nabavkom pripadnici VCG moći će da na najbolji način iskažu kvalitet i potencijal, s obzirom na to da će dvije pješadijske čete biti opremljene najmodernijim sredstvima protivoklopne zaštite, koji će omogućiti, ne samo zaštitu, već mobilnost i kretanje naših jedinica – kazao je Bošković.

On je rekao da su sa SAD-om dogovorili donaciju od osam miliona eura za sajber, koji je veoma važan za Crnu Goru i Vojsku Crne Gore, s obzirom na, kako je naveo, sve veću prijetnju nekonvencionalnim sredstvima kojima je država izložena.

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Judy Rising Reinke kazala je da je potpisivanje ugovora o nabavci lako oklopnih vozila dokaz dugogodišnjeg partnerstva dvije zemlje, koje su udružene u mnogim misijama i vježbama NATO Alijanse.

– Lično odajem priznanje i čestitam svim muškarcima i ženama u VCG za posao koji su uradili i nastavljaju da rade u Avganistanu, Letoniji, na Kosovu i u mnogim drugim oblastima, gdje je crnogorska Vlada pokazala istinsku posvećenost kao NATO partner, saveznik i prijatelj  –  kazala je Rising Reinke.

Nabavka lako oklopnih patrolnih vozila za deklarisane čete planirana je Strategijskim pregledom odbrane i Dugoročnim planom razvoja odbrane za period 2020.-2023. godine.

Turska postaje glavni donator Vojske Crne Gore

Ministarstvo odbrane Turske postat će glavni donator Vojske Crne Gore (VCG) sa 16 miliona eura u sljedećih pet godina, a sredstva će biti potrošena na izradu terenskih vozila za potrebe crnogorske vojske i obrazovanje kadrova u turskom vojnom školskom sistemu.

Kako navodi portal „Balkanska bezbjednosna mreža“, za potrebe izrade terenskih vozila bit će iskorišćeno oko 15,5 miliona evra, a nešto više od pola miliona je određeno za finansiranje obrazovanja crnogorskih kadrova u Turskoj.

„Turska kroz donaciju VCG istovremeno jača svoje prisustvo na Balkanu i šalje političku i bezbjednosnu poruku o prestižu i dobroj volji, a iz budžeta se pomaže turska industrija“, navodi se u tekstu.

Taj portal dodaje da za sada nema preciznih informacija koja će vozila biti nabavljena, ali ima indikatora da će to biti vozila turske firme BMC, koja je vodeći proizvođač borbenih i neborbenih vozila za turska ministarstva sile.

Na listi proizvoda tog preduzeća najprestižnije sredstvo ratne tehnike je tenk ’Altaj‘, ali on nije predmet interesa VCG, jer se ona odrekla tenkova“, navodi portal.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj