GLAVNI ARGUMENT JE POVEĆANJE ŽIVOTNOG VIJEKA: „Bundesbanka” predlaže odlazak u penziju sa 69 godina

Njemačka centralna banka predložila je u najnovijem izvještaju da se starosna granica za odlazak u penziju poveća na 69 godina i četiri mjeseca, postepeno do 2070. godine.

Slikovni rezultat za PENZIJE U NJEMAČKOJ SA 69 GODINA"

Stručnjaci strahuju da će, s obzirom na demografski trend u Njemačkoj, gdje ima više starijih, a manje mladih ljudi, nivo penzija u budućnosti pasti i da će se na kraju urušiti penzioni sistem zasnovan na uplatama. Ekonomisti „Bundesbanke” predlažu ovo rješenje, iako je finansijska situacija njemačkog penzijskog osiguranja posljednjih godina bila relativno opuštena, prenosi portal „Wize.life”.

„Očekuje se da će se životni vijek dalje povećavati i da će se veliki broj pripadnika ‘bejbi-bum’ generacije, rođenih pedesetih i šezdesetih godina, penzionisati sredinom 2020-ih”, navodi se u mjesečnom izvještaju „Bundesbanke” za oktobar.

Glavni argument je ‘povećanje životnog vijeka’

Argument „Bundesbanke” za odlazak u penziju sa skoro 70 je povećanje životnog vijeka. „Starost penzionisanja ne ide u korak sa razvojem očekivanog životnog veka u Nemačkoj”, navodi se u analizi Saveznog zavoda za istraživanje stanovništva.

Prema tom izvještaju, muškarci koji su starosnu penziju prvi put primili 1970. sa 65,2 godine, mogli su da očekuju da u prosjeku žive još oko dvanaest godina. Prema Saveznom zavodu, danas se zaposleni penzionišu oko godinu dana ranije, a očekuje se da žive još oko 19 godina.

Direktna posljedica je sve duže trajanje penzija, a samim tim i povećanje troškova za starosno osiguranje”, kaže se u analizi, čime se potvrđuje argument ekonomista „Bundesbanke”.

Upravo takav razvoj događaja bio je razlog penzijske reforme 2012. godine.

„Wize.life” postavlja pitanje šta je sa očekivanim životnim vekom budućih generacija.

Svaki dječak koji se sljedeće godine rodi u Nemačkoj, u prosjeku će dostići 79, dok je očekivani životni vijek devojčica koje se rode 2020. godine 84 godine. Istovremeno, generacija baka i roditelja te djece imaju očekivani životni vijek niži za oko 13 godina.

Statistika do 2060. godine predviđa životni vijek od skoro 85 godina za muškarce i skoro 89 godina za žene, što je u prosjeku 5 do 6 godina više nego 2020. godine. U Njemačkoj je novi rok za odlazak u penziju već neko vrijeme tema rasprave o mogućoj reformi penzionog sistema.

Merkelova odbila ‘penziju sa 70 godina’

Kancelarka Angela Merkel je tokom posljednje kampanje na saveznim izborima 2017. godine jasno odbila „penziju sa 70 godina”, ali je njen stranački kolega i tadašnji ministar finansija Volfgang Šojble iznio drugačiji stav, rekavši da kako broj starijih ljudi nastavlja da raste, starosna granica u sistemu penzijskog osiguranja ne može da ostane fiksna za sva vremena.

Rok za odlazak u penziju u Nemačkoj je do 2012. godine bio 65 godina, a od tada se standardna starosna penzija postepeno povećava na 67 godina, što treba da bude završeno do 2029. godine. Prvi koji su se penzionisali sa 67 godina su oni rođeni 1964. godine.

Prema zakonu, ove godine radnici rođeni 1954. godine mogu se redovno penzionisati osam mjeseci nakon 65. rođendana.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj