Godinu od ubistva nema odgovora: Policija i Tužilaštvo tvrde da intenzivno rade, ubicama sarajevskih policajaca ni traga!

Sutra se navršava godina od ubistva dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Iako je na početku istraga obećavala, ubrzo se sve stišalo, a ubice do danas nisu privedene pred lice pravde.

Stefan Samardžija, koji se sumnjičio da je učestvovao u ubistvu sarajevskih policajaca Šehovića i Vujinovića, te Banjalučanina Damira Ostojića Šijana, pušten je iz pritvora početkom septembra i trenutno za život zarađuje radeći kao građevinski radnik. Sama ta činjenica dovoljno govori da je istraga ubistva sarajevskih policajaca odavno negdje zapela.

Milošu Obradovu, koji se također tereti za učešće u ovim ubistvima, idućeg mjeseca ističe pritvor, te je vrlo vjerovatno da Republičko tužilaštvo RS-a za njega neće tražiti produženje pritvora, saznaje Oslobođenje od njegovog advokata Bojana Veselinovića.

Iz sarajevskog Tužilaštva navode da tužilački i policijski tim i dalje intenzivno rade na rasvjetljavanju krivičnog djela ubistva sarajevskih policajaca.

– U dosadašnjem toku istrage saslušani su brojni svjedoci, izvršena vještačenja i preduzete druge radnje dokazivanja, o čijim rezultatima ne možemo u ovom momentu obavijestiti javnost, jer bi eventualno otkrivanje moglo dovesti u opasnost cilj istrage koja je u toku. Napominjemo da netačne informacije u medijima mogu ugroziti istragu, budući da se u ovom predmetu svakodnevno poduzimaju mjere i radnje pod nadzorom Tužilaštva KS-a, navode iz Tužilaštva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Uprava policije MUP-a KS će sutra, u saradnji sa Sindikatom policije Kantona Sarajevo obilježiti godinu dana od ubistva svojih kolega.

Programom obilježavanja godišnjice predviđeno je održavanje Prvog memorijalnog turnira u malom nogometu „Adis & Davor“, koji će biti otvoren istog dana u 8 sati u sportskoj dvorani „Ramiz Salčin“ na Mojmilu, uz najavljeno učešće 26 ekipa iz policijskih agencija u Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom prisutnima će se obratiti policijski komesar Uprave policije MUP-a KS i predsjednik Upravnog odbora SPKS, te će članovima porodica biti uručene Zlatne policijske značke koje se posthumno dodjeljuju poginulim policijskim službenicima.

Protokolom obilježavanja godišnjice, u 10 sati će biti otkrivena spomen-ploča policijskim službenicima na mjestu ubistva u ulici Geteova do br. 1, općina Novi Grad Sarajevo. Nakon otkrivanja spomen-ploče, prisutnima će se obratiti ministar MUP-a Kantona Sarajevo.

Bit će položeno cvijeće na grobove policajaca na Šehidskom mezarju Buća potok i groblju „Sveti Josip“ na Ciglanama, najavljeno je iz MUP-a KS.

Adis Šehović i Davor Vujinovića ubijeni su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Adis je preminuo na mjestu, dok je od posljedica ranjavanja isti dan preminuo i njegov kolega Davor.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj