NJEMAČKA PRVI PUT PREDLOŽILA VOJNU MISIJU NA BLISKOM ISTOKU: Ministrica odbrane iznijela prijedlog NATO-u, Turska i SAD spremne na saradnju!

Njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer predstavila je NATO-u prijedlog uspostavljanja sigurne zone u sjevernoj Siriji te je dobila podršku Turske i SAD-a, ali i upozorenje glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga da će možda morati uključiti UN.

Slikovni rezultat za Turska i SAD podržali njemački plan za Siriju"

Neimenovani diplomati su prenijeli, kako javlja agencija Reuters, da je Kramp-Karrenbauer rekla saveznicima u NATO-u da će biti potrebno uključiti i Rusiju, kako bi se zaštitili raseljeni civili i osigurao nastavak borbe protiv pripadnika skupine DAIŠ.

Međutim, rekla je na sastanku s ministrima obrane država članica NATO-a u Bruxellesu, zadatak patroliranja tursko-sirijskom granicom neće obavljati samo Rusija i Turska.

Status quo nije zadovoljavajuće rješenje”, rekla je Kramp-Karrenbauer novinarima.

Ovo je prvi slučaj da je Njemačka predložila vojnu misiju za Bliski istok.

Kramp-Karrenbauer rekla je kako je dobila jamstva od Ankare da neće doći do masovnog naseljavanja osvojenog područja ili etničkog čišćenja. Erdogan je prethodno kazao da će dio sirijskih izbjeglica, smještenih u Turskoj, naseliti na osvojena područja.

“Sporazum iz Sočija nije donio mir i ne pruža temelj za dugoročno političko rješenje. Tražimo rješenje koje uključuje međunarodnu zajednicu”, rekla je Kramp-Karrenbauer novinarima.

Turska i SAD podržavaju prijedlog?

Potrebno je još razgovora, ali turski ministar je rekao kako je otvoren za prijedlog”, rekao je jedan NATO diplomat, govoreći o bilateralnom razgovoru Kramp-Karrenbauer s turskim ministrom obrane Hulusijem Akarom.

Stoltenberg je rekao kako misli da će biti potrebno proći kroz “proceduru u UN-u” kako bi se pokrenula misija. 

Naravno da danas nije moguće reći hoće li to biti lagano ili vrlo teško, tako da mislim da je ovo prijedlog o kojem će se trebati detaljnije raspravljati”, rekao je Stoltenberg.

Američki ministar obrane Mark Esper podržava njemački prijedlog, iako ga nije detaljno pročitao, ali je najavio da SAD neće sudjelovati s kopnenim snagama.

Mislim da je u redu za one zemlje koje se žele aktivnije uključiti i poboljšati sigurnost u tom dijelu svijeta. Već dugo na to pozivam europske partnere“, dodao je Esper.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj