HOĆE LI BITI VELIKE KOALICIJE?! Netanyahu želi vladu nacionalnog jedinstva Izraela!

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je da aktuelnu političku krizu u toj zemlji želi riješiti formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

Parlamentarni izbori u Izraelu prvobitno su održani u aprilu, pa ponovljeni u septembru. Međutim ni na prošlomjesečnim izborima niti jedna partija nije osvojila dovoljno glasova da bi formirala vladu.

Aktuelni premijer Netanhayu kao mandatar nije uspio sastaviti koalicionu vladu, a ni njegov najveći rival Benny Ganz kao trenutni mandatar nema velike izglede da će uspjeti sakupiti većinu u Knessetu.

Netanyahu je danas kazao kako je široka vlada nacionalnog jedinstva u Izraelu neophodna kako bi se nosili sa sve većim sigurnosnim izazovima u regiji.

Bivši načelnik Generalštaba i lider partije Plavo-bijelo Ganz je također kazao da bi velika koalicija bila prihvatljivija opcija od ponovnog ponavljanja izbora.

Netanyahu i Ganz će se danas sastati i razgovarati o političkoj krizi u Izraelu. Čini se da im velika koalicija ne predstavlja veliki problem, ali da je sporno pitanje ko će od njih biti premijer.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj